Θερμίδες και Πασχαλινή Διατροφή: Θαλασσινά, Μαγειρίτσα, Αρνί και άλλα…

Γράφει η Νικολέτα Καψωριτάκη (Διαιτολόγος, Διατροφολόγος)

Θαλασσινά, Μαγειρίτσα, Αρνί και άλλα εδέσματα, τι πρέπει να προσέχουμε τώρα το που έχουν την τιμιτική τους!

Θαλασσινά

Όλα τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ η περιεκτικότητά τους σε λίπη είναι χαμηλή και σε υδατάνθρακες ελάχιστη. Τα στρείδια, οι σουπιές, τα καλαμάρια και οι γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη ενώ τα μύδια, το χταπόδι και τα καβούρια έχουν χαμηλή. Τα θαλασσινά έχουν Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν θετικά στη βελτίωση της υγείας μας όμως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος σε σύγκριση με τα ψάρια. Συνεισφέρουν στην πρόσληψη των Ω-3 λιπαρών οξέων όμως δεν είναι η καλύτερη πηγή τους όπως είναι τα ψάρια. Σε σύγκριση με το κρέας έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, άριστα υποκαθιστούν το κρέας. Τα βρασμένα ή ψητά λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες αν συνοδεύονται από σαλάτες με ωμά ή βραστά λαχανικά. Εάν όμως τηγανίζονται όπως π.χ. το καλαμάρι το τηγανητό τότε περιέχουν αρκετές θερμίδες πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με ορεκτικά, πατάτες ή μακαρόνια. Τα θαλασσινά που περιέχουν σχετικά υψηλή χοληστερίνη δεν αυξάνουν από μόνη τους τη χοληστερίνη καθώς το λίπος τους είναι χαμηλό. Αυτό που θα αυξήσει τη χοληστερίνη είναι ο τρόπος μαγειρέματος τους και τα συνοδευτικά τους. Έτσι τα θαλασσινά βελτιώνουν την πνευματική απόδοση, λειτουργούν ως αφροδισιακά. Απολαύστε τα βραστά ή ψητά ή σχάρας και συνοδεύστε τα με σαλάτα.

Θερμίδες και Πασχαλινή Διατροφή: Θαλασσινά, Μαγειρίτσα, Αρνί και άλλα... Πάσχα

Πασχαλινά αυγά

Τα αυγά τα οποία τα βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη και τα τσουγκρίζουμε μετά την Ανάσταση βάφονται σε διάφορα χρώματα κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, πορτοκαλί και αποτελούν ένα έθιμο για εμάς τις Πασχαλινές ημέρες. Το αυγό κατατάσσεται σε μια από τις καλύτερες και πλήρεις τροφές μαζί με το γάλα. Είναι αρκέτα  θρεπτικό, υγιεινό και οικονομικό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν πρωτεΐνες άριστης βιολογικής αξίας. Έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τα μάτια, βοηθούν στην όραση τη νύχτα. Επιπλέον περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως είναι το σελήνιο. Προστατεύουν τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Όμως αρκετοί ενήλικοι και ηλικιωμένοι απέχουν από την κατανάλωση του αυγού επειδή έχει συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο παρελθόν. Με βάση μεγάλες επιστημονικές επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην Αμερική και έχουν πάρει μέρος χιλιάδες άνθρωποι , δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και με την κατανάλωση 6 αυγών την εβδομάδα η χοληστερίνη δεν αυξήθηκε στα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα. Το αυγό λοιπόν μπορεί να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα χωρίς ενοχές καθώς αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης και περιέχει αρκετές ουσίες πολύτιμες για τον οργανισμό. Δώστε όμως ιδιαίτερη προσοχή στα σοκολατένια αυγά και πριν τα καταναλώσετε θυμηθείτε ότι τα 100γρ σοκολάτας περιέχουν 500 θερμίδες.

Μαγειρίτσα

Μετά την Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου κάθε χρόνο στο τραπέζι μας έχει καθιερωθεί και η λεγόμενη μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα γίνεται συνήθως από συκώτι και έντερα αρνιού νεαρής ηλικίας ή κατσικιού, προσθέτουμε ρύζι, αυγό, και διάφορα λαχανικά μέσα. Μπορείτε να προσθέσετε το ασπράδι του αυγού και όχι ολόκληρο το αυγό , έτσι οι θερμίδες σας θα βγουν λιγότερες. Είναι αρκετά θρεπτική αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή καθώς περιέχει και αρκετές λιπαρές ουσίες. Μια μερίδα μαγειρίτσα αποδίδει περίπου 600 θερμίδες και έχει αρκετή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Το κρέας της είναι δύσπεπτο για αυτό το καταναλώνουμε ελάχιστες φορές το χρόνο και πιο συγκεκριμένα έχει καθιερωθεί να καταναλώνεται μια και μοναδική φορά μετά την Ανάσταση. Συνοδεύστε την με λαχανικά ή χορταρικά που απορροφούν τα λίπη και βοηθάνε στην πέψη μαζί με 1 φέτα ψωμί. Δοκιμάστε και λίγο αυγό από αυτό που θα τσουγκρίσετε δεν είναι ανάγκη να το φάτε όλο, μπορείτε απλά να δοκιμάσετε λίγο. Έτσι θα καταναλώσετε ένα πλήρες γεύμα. Εαν θέλετε να πιείτε κάτι προτιμήστε να καταναλώσετε κρασί αντί για μπύρα ή οτιδήποτε άλλο.

Θερμίδες και Πασχαλινή Διατροφή: Θαλασσινά, Μαγειρίτσα, Αρνί και άλλα... Πάσχα

Αρνί ψητό ή σούβλα

Το αρνί στη σούβλα ή ψητό αποτελεί το παραδοσιακό έθιμο όλων και είναι μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή για τους περισσότερους. Περιέχει αρκετές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μη ξεχνάτε όμως ότι είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα καθώς περιέχει αρκετό λίπος. Τα 100γρ αρνί περιέχουν 15γρ λίπους και περίπου 250-300 θερμίδες. Αν τώρα είστε σε δίλημμα να επιλέξετε μεταξύ κατσίκι ή αρνί, τότε να ξέρετε ότι το κατσίκι έχει λιγότερο λίπος από το αρνί, δηλαδή στα 100γρ αποδίδει 150 θερμίδες πολύ λιγότερες από το αρνί. Το κοκορέτσι αποτελεί την προετοιμασία του αρνιού. Δηλαδή οι περισσότεροι το καταναλώνουν σαν σνακ μέχρι να ετοιμαστεί το αρνί. Μη ξεχνάτε όμως ότι τα 150γρ κοκορέτσι περιέχουν 250 θερμίδες και αρκετή χοληστερίνη. Οπότε καταναλώστε μια φυσιολογική κανονική μερίδα αρνιού με 1 κομμάτι κοκορέτσι και λίγο σαλάτα με 1 φέτα ψωμί ώστε να μη ξεφύγετε πάρα πολύ. Δεν είναι ανάγκη να τσιμπολογάτε όλη την ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθείτε στα κιλά σας και θα απολαύσετε καλύτερα το φαγητό σας.

Τσουρέκι

Αποτελεί το επιδόρπιο όλων των παραπάνω συνήθως περιέχει και ένα βαμμένο κόκκινο αυγό στη μέση. Η μια φέτα τσουρέκι δεν περιέχει πολλές θερμίδες 1 φέτα=80-90 θερμίδες και περιέχει 50 mgχοληστερίνης. Οπότε αν το καταναλώνουμε με μέτρο το πολύ 2-3 φορές την εβδομάδα αλλά μόνο 1 φέτα τότε είμαστε σε καλό σημείο.

Θερμίδες και Πασχαλινή Διατροφή: Θαλασσινά, Μαγειρίτσα, Αρνί και άλλα... Πάσχα

Σου άρεσε το θέμα;
  • Θερμίδες και Πασχαλινή Διατροφή: Θαλασσινά, Μαγειρίτσα, Αρνί και άλλα... Πάσχα