Αχ αυτό το καρούμπαλο. Πώς το αντιμετωπίζω στο παιδί;
Aπό τα πιο συχνά παιδικά χτυπήματα είναι αυτά που γίνονται στην περιοχή της κεφαλής –ταυτόχρονα, είναι και τα πιο επικίνδυνα, καθώς το μέρος αυτό είναι από τα πιο ευαίσθητα του ανθρώπινου σώματος και με τις περισσότερες λειτουργίες.
Όταν το παιδί μας χτυπήσει στο κεφάλι, εύλογα η ανησυχία μας είναι έντονη, καθώς συνήθως δεν μπορούμε να «δούμε» καθαρά πόση «ζημιά» έχει γίνει. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να μπορούμε να διακρίνουμε ένα απλό καρούμπαλο από μια πιο σοβαρή κάκωση κεφαλής, αλλά και να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Μιχάλη Ιασονίδη, «Σε όλες τις περιπτώσεις, τα χτυπήματα στο κεφάλι θα πρέπει να παρακολουθούνται σχολαστικά για τουλάχιστον 24-48 ώρες μετά τον τραυματισμό, για αποκλεισμό κάθε πιθανής επιπλοκής, αλλά και για παροχή άμεσης ιατρική περίθαλψης, αν χρειαστεί.»
Οι κακώσεις με τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας είναι:
- Πτώση από ύψος άνω των 50 εκατοστών, νούμερο που αντιστοιχεί στο μέσο ύψος ενός κρεβατιού ενήλικα.
- Πρόσκρουση σε σκληρή επιφάνεια (πλακάκια, τσιμέντο).
- Πρόσκρουση σε σταθερό αντικείμενο με ταχύτητα (π.χ. παιδί που τρέχει και χτυπά στον τοίχο).
- Πλήξη με βαρύ ή/και ταχέως κινούμενο αντικείμενο (π.χ. πέτρα, μπάλα).
- Ατύχημα με ποδήλατο ή δίκυκλο χωρίς κράνος.
- Τροχαίο με αυτοκίνητο – παράσυρση.
- Χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού (ινιακή χώρα).
- Ασαφές ιστορικό, ελλιπείς πληροφορίες κάκωσης.
- Υποψία κάκωσης από πρόθεση, κακοποίηση.
Στην περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω έχει συμβεί στο παιδί επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τον παιδίατρο και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Αν δεν καταφέρετε να επικοινωνήσετε, τότε πηγαίνετε άμεσα το παιδί στα επείγοντα του νοσοκομείου.
Συμπτώματα κάκωσης που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν:
- Αυξημένη υπνηλία.
- Απώλεια μνήμης.
- Έμετος.
- Σπασμοί.
- Απώλεια προσανατολισμού, ζάλη, απώλεια ισορροπίας.
- Αδυναμία ενός άκρου ή δυσχέρεια στην ομιλία.
- Σύγχυση/Παράξενη συμπεριφορά ή απώλεια μνήμης
- Επιδεινούμενη κεφαλαλγία.
- Φωτοφοβία.
- Έλλειψη διάθεσης για παιχνίδι.
- Παρατεταμένο κλάμα.
Αν ο τραυματισμός είναι ήπιος και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι:
-Αντιμετώπιση αιμορραγίας: Εάν το σημείο του τραυματισμού αιμορραγεί, πιέστε το με μια καθαρή γάζα. Η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει σε 10 λεπτά. Εάν η αιμορραγία δεν σταματάει ή χρειάζεται συρραφή του τραύματος, ζητήστε βοήθεια.
-Κεφαλαιμάτωμα (καρούμπαλο): Εμφανίζεται συχνά έπειτα από τραυματισμό στο κεφάλι. Για να μειωθεί, τοποθετήστε πάγο στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά. Προσοχή: Ο πάγος δεν πρέπει να έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα!
Συνήθως το οίδημα αρχίζει να βελτιώνεται λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό, αλλά για την πλήρη υποχώρησή του χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα.
-Κεφαλαλγία: Δώστε του αναλγητικά.
-Ξεκούραση: Παροτρύνετε το παιδί να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί. Αφήστε το να κοιμηθεί εάν θέλει, δεν είναι επικίνδυνο σε περίπτωση μικρού τραυματισμού και ειδικά εάν είναι και η ώρα του για ύπνο, πάντα υπό παρακολούθηση. Ήπιος πονοκέφαλος, ναυτία, και ζάλη είναι συχνά ενοχλήματα, ειδικά τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο, το πρώτο βράδυ, φροντίστε να ξυπνάτε το παιδί κάθε δύο ώρες, για λόγους ασφαλείας.
*Πηγή: Ηλίας Αλεξίου, Παιδοχειρουργός.