Φτιάξτε την πιο νόστιμη με την καψαλισμένη μελιτζάνα!
Όσο για τα υλικά, όσο πιο απλή, τόσο πιο καλή! Πέντε υλικά όλα κι όλα. Μελιτζάνες-λάδι-σκόρδο- ξύδι-αλάτι. Τίποτα άλλο δεν θέλω στην μελιτζανοσαλάτα μου. Ούτε τυρί, ούτε γιαούρτι , ούτε μαγιονέζα βέβαια. Επίσης η προσθήκη πιπεριάς, ντομάτας και άλλων λαχανικών ή μυρωδικών καταλήγει σε άλλο πράγμα, νόστιμο μεν όχι όμως όσο τούτο!
Μερικές φορές το πολύ πολύ να την πασπαλίζω με λίγα τριμμένα καρύδια, απομεινάρι από τη συνταγή της μάνας μου αυτό. Αντικατέστησα όμως το φούρνο και το τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο που συνήθιζε εκείνη με το ψήσιμο σε φλόγα! Η αλήθεια είναι ότι η δική μου μελιτζανοσαλάτα πατάει περισσότερο στη συνταγή της πεθεράς μου, δηλαδή στη μακεδονίτικη εκδοχή του εξαιρετικού αυτού εδέσματος.
Η πεθερά μου λοιπόν ισχυριζότανε –και είχε απόλυτο δίκιο- ότι αν δεν καψαλιστεί η μελιτζάνα , η μελιτζανοσαλάτα δεν νοστιμίζει. Η ίδια έψηνε τις μελιτζάνες -όταν δεν είχε στηθεί σχάρα με κάρβουνα για μπριζόλες- σε πετρογκάζ στο παρακούζινό της και έκανε την καλύτερη μελιτζανοσαλάτα που έχω δοκιμάσει.
Ανοικτή φωτιά λοιπόν. Γκαζάκι, πετρογκάζ, κάρβουνα. Όχι φούρνος! Ακόμη και στο γκριλ δεν γίνεται τόσο καλή η μελιτζάνα. Άντε το πολύ πολύ, αφού καψαλιστεί καλά καλά να την βάλουμε στο γκριλ ή στο φούρνο αν βολεύει η μέρα και φτιάχνουμε φαγητό φούρνου. Αλλιώς, με υπομονή ας την ψήσουμε στο γκαζάκι μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει! Και μη το παρακάνουμε στις δοκιμές, παρόλο που δύσκολα της αντιστέκεται κανείς.
Υλικά:
1 μεγάλη ή 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες (περίπου μισό κιλό)
Περίπου ½ κούπα (125 ml) ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο μας αρέσει)
3-4 (45-60 ml) κουταλιές ξύδι από σταφύλι
Αλάτι
Επί το έργον:
Πλένουμε τη μελιτζάνα και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Δεν αφαιρούμε το κοτσάνι για να την κρατάμε από κει όσο ψήνεται. Ανάβουμε το γκαζάκι ή το πετρογκάζ και ψήνουμε τις μελιτζάνες μία μία απ' όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και να υποχωρούν όταν τις πιέζουμε. Η φλόγα πρέπει να έχει χαμηλή ένταση για να ψηθεί πριν καεί. Θέλει λίγο χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα δίσκο και τις ανοίγουμε. Παίρνουμε την ψίχα προσέχοντας να μην πάρουμε την καψαλισμένη φλούδα.
Την βάζουμε σε μπολ, και σπάμε με το πιρούνι τη σάρκα της σε μικρά κομματάκια. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο και αλατίζουμε.
Προσθέτουμε ΣΤΑΔΙΑΚΑ το ελαιόλαδο και το ξύδι και αναμειγνύουμε με το πιρούνι μέχρι να απορροφούνται. Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε ό,τι λείπει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Πηγή: http://www.cretangastronomy.gr