Κρεβάτι Πέντε Αστέρων
Βάζετε καθαρά σεντόνια καθημερινά. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, 7 στις 10 γυναίκες κοιμούνται καλύτερα όταν τα σκεπάσματα είναι φρεσκοπλυμένα.
Πρωινές βιταμίνες
Ορισμένα είδη βιταμινών, όπως η Β12, είναι ικανά να προκαλέσουν έντονα όνειρα, τα οποία και μπορούν να σας ξυπνήσουν. Όποτε καλύτερα να τις παίρνουμε το πρωί. Ακόμη σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Φαρμακοποιών παυσίπονα που ενδέχεται να περιέχουν καφεΐνη αλλά και ορισμένα αντισυλληπτικά, μπορούν να μεταβάλουν τις συνήθειες ύπνου.
Τέλος στον απογευματινό καφέ
Ακόμα κι αν ορκίζεστε ότι είστε σε θέση να ξεκουραστείτε μετά από έναν απογευματινό freddo, μάλλον δεν θα καταφέρετε να πέσετε σε έναν βαθύ ύπνο αποκατάστασης που θα σας ξεκουράσει και θα σας γεμίσει τις μπαταρίες για την επόμενη μέρα. Μείνετε μακριά από σνακ που περιέχουν καφέ, τσάι ή σκούρα σοκολάτα μετά τις 2 το μεσημέρι. Για να έχετε ενέργεια ακόμα και αργά το βράδυ πηγαίνετε για ένα δεκάλεπτο περπάτημα ή φάτε ένα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως το γιαούρτι.
Νο siesta
Αντισταθείτε στο πρωινό χουζούρεμα αφού κλείσετε το ξυπνητήρι. «Όσο περισσότερο δεν κοιμάστε, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχετε να αποκοιμηθείτε την νύχτα» αναφέρει ο Jason Ong, Ph.D., βοηθός καθηγητής Επιστημών Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο.
Εξορίστε τα smartphones από την κρεβατοκάμαρα
Και το ipad, και το laptop. Gadgets δίπλα από το κρεβάτι καθιστούν δυσκολότερο να «αφήσουμε» την ημέρα και να πάμε για ύπνο. «Φόρτιζέ τα έξω από το δωμάτιό σου», λέει ο Ong. Η κρεβατοκάμαρα είναι ιερή. Μέσα στα όρια της επιτρέπεται μόνο ο ύπνος και το σεξ.
Αποφορτιστείτε
Είσαστε υπερβολικά στρεσαρισμένοι για να κοιμηθείτε? Γράψτε μία λίστα με τα πράγματα που σας αγχώνουν και βάλτε την στην άκρη. “Φανταστείτε την θετική έκβαση μιας εκκρεμότητας που σας στρεσάρει και εστιάστε σε αυτήν” προτείνει ο Δρ Daniel Volpi, διευθυντής του EOS Sleep στη Νέα Υόρκη. Μετά από αυτό σίγουρα θα κοιμηθείτε καλύτερα
Ησυχία παρακαλώ
Κάθε θόρυβος, όπως ένα καλοριφέρ που τρέχει ή μια βρύση που στάζει, είναι ενόχληση στον ύπνο, ακόμα και αν τα καταφέρνουμε να κοιμόματε παρ' όλα αυτά. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Current Biology Paper, ο εγκέφαλος μπαίνει σε συγκεκριμένη δραστηριότητα για να καταφέρει να κοιμηθεί σε θορυβώδες περιβάλλον και δεν χρειάζεται να τον βάζουμε σε αυτήν την περιττή διαδικασία. Γι' αυτό κάντε τις απαραίτητες επιδιορθώσεις ή φορέστε ωτοασπίδες.
Κάντε ατμόσφαιρα
Χαμηλώστε τα φώτα τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσετε. Ένα φωτεινό δωμάτιο μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή της μελατονίνης (την ορμόνη που μας κάνει να νυστάζουμε) αλλά αντίθετα να μας βάλει σε εγρήγορση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard και του Πανεπιστημίου του Surrey. Μόλις είστε έτοιμοι για ύπνο σβήστε τα εντελώς.
Ωμμμμ!
Η γιόγκα μπορεί να ηρεμήσει ένα νευρικό σύστημα σε υπερδιέγερση. Όταν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard σύστησαν ένα ημίωρο Kundalini (είδος γιόγκα) σε άτομα με αυπνίες λίγο πριν τον ύπνο για οκτώ εβδομάδες, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κατάφεραν να κοιμηθούν από 6,25 μέχρι και 7,3 ώρες.
Ύπνος στην δροσιά.
Κάποιοι ειδικοί του ύπνου προτείνουν να κρατάμε την θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας χαμηλή γιατί έχει διαπιστωθεί πως ένα δροσερό δωμάτιο βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα. Για τον σκοπό αυτό δύο προπονητές της γυναικείας ομάδας καλαθοσφαίρισης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας εφυήραν τα Sheex, σεντόνια που μεταφέρουν την θερμότητα του σώματος πιο αποτελεσματικά και αφήνουν το σώμα να αναπνεύει καλύτερα από τα βαμβακερά.