Το λάθος που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Συχνά όμως, οι γονείς κάνουν υπερβολικά πολλά πράγματα για τα παιδιά τους. Αυτό είναι το δικό τους μεγάλο λάθος, το οποίο έχει ως συνέπεια ένα ακόμα λάθος, ότι δεν λέμε ( ή μάλλον δεν λέμε) αρκετά «Όχι!».

 Το λάθος που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους λάθη γονιών

«Θέλουμε τόσο απεγνωσμένα να έχουν τα παιδιά μας κάθε δυνατό πλεονέκτημα που μπορούμε να τους δώσουμε ή να τα ενθαρρύνουμε να αποκτήσουν, όπως το να μπούνε στο καλύτερο πανεπιστήμιο. Αλλά αν καθίσουμε να το σκεφτούμε λίγο, συνειδητοποιούμε ότι αυτό που μετράει είναι να βρούμε το καλύτερο συνταίριασμα ανάμεσα σε πανεπιστήμιο και μαθητή. Είναι πολύ πιο σημαντικό τα παιδιά μας να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο όπου θ’ ανθίσουν απ’ ότι να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο με κύρος. Αυτά τα δύο μπορεί να ταυτίζονται, μπορεί όμως και όχι», αναφέρει ο ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος Adward M.Hallowell στο βιβλίο του «Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι ενήλικες», εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Πρέπει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι οι παιδικές ρίζες της ενήλικης ευτυχίας δεν βρίσκονται στα ταξίδια στη Ντίσνεϊλαντ ή σε ένα γράμμα που ειδοποιεί ότι έγινες δεκτός στο Χάρβαρντ. Πρέπει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι αυτό που τα παιδιά μου χρειάζονται περισσότερο είναι ο χρόνος μου, το ενδιαφέρον μου, η αγάπη μου, η καθοδήγησή μου και η ικανότητά μου να λέω όχι», τονίζει ο Adward M.Hallowell.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος που υπάρχει όταν δίνουμε υπερβολικά πολλά είναι ότι τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν το «βλέμμα του καρχαρία». Δηλαδή να βαριούνται το καθετί, να έχουν βλέμμα όπως των αρπακτικών και χωρίς ζωντάνια. Το βλέμμα του καρχαρία σηματοδοτεί την έναρξη μιας ενήλικης ζωής γεμάτης κούρασης, έλλειψη χαράς και κυνικότητα.

Μερικές φορές μπορεί να χρειάζεστε μεγαλύτερη δύναμη για να πείτε όχι, ή ένα λογικό επιχείρημα ή ακόμα να ακολουθήσετε το ένστικτό σας. Όποια κι αν είναι ηπερίπτωση είναι πολύ σημαντικό να λέτε όχι. Ισχύει το παλιό κλισέ: Μια μέρα τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν!

Πηγή: http://www.mothersblog.gr

Μοιραστείτε το...
  • Το λάθος που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους λάθη γονιών