Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό;

Χρήσιμες συμβουλές όταν το παιδί δεν θέλει να παέι παιδικό

Η αξία της συμμετοχής στην οργανωμένη προσχολική είναι αναμφισβήτητη. Το κάθε παιδί, όμως, είναι κάτι ξεχωριστό, και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζετε. Χρειάζεται, λοιπόν, να είστε σε ετοιμότητα για να προσέξετε καλά τα μηνύματα που στέλνει το παιδί που πάει για πρώτη φορά ή δεύτερη χρονιά στον παιδικό σταθμό. Επιβάλλεται να διερευνήσετε γιατί αρνείται επίμονα κάθε πρωί να πάει στο σταθμό.

Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό; παιδικός σταθμός

  • Είναι σημαντικό να ξέρετε, ότι το μικρό παιδί είναι φυσικό ν΄ αντιδράσει από τις πρώτες μέρες. Άλλωστε, πολλά παιδιά χρειάζονται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να προσαρμοσθούν.
  • Μέσα από συζήτηση, , αλλά και με σχετικό περιεχόμενο μπορείτε να το βοηθήσετε να καταλάβει, ότι η μαμά και ο μπαμπάς πηγαίνουν το πρωί στη τους και αυτό στο σταθμό.
  • Η ένταξη του παιδιού στο καινούργιο περιβάλλον θα του δώσει τη δυνατότητα να μάθει νέα πράγματα και να παίξει με τα άλλα παιδιά. Όμως, στην καθημερινότητά του στο σταθμό το παιδί θα αντιμετωπίσει και δυσάρεστες καταστάσεις: κάποιο άλλο παιδάκι ίσως χαλάσει ένα παιχνίδι του, το φαγητό δεν θα του αρέσει κάθε μέρα, μπορεί να τιμωρηθεί γιατί έκανε κάτι άπρεπο, κ.ά.
  • Καλό είναι η ένταξη του παιδιού να γίνει σε περίοδο που το παιδί δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, για να μη χρειασθεί μετά από λίγες ημέρες να παραμείνει στο σπίτι. Η επανένταξη θα φέρει προβλήματα.
  • Η σας στις αντιδράσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του χρειάζεται να είναι σταθερή. Αυτό εξαρτάται φυσικά από την ιδιαιτερότητα του παιδιού, το στάδιο ανάπτυξής του, κ.ά. Αν τις πρώτες ημέρες ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αρνηθεί να πάει στον παιδικό σταθμό, δεν θα το κρατήσετε στο σπίτι, αλλά θα εξακολουθήσετε να το πηγαίνετε σταθερά.
  • Αν το παιδί επιμένει να πάρει μαζί του ένα αγαπημένο του παιχνίδι από το σπίτι, αφήστε το να το κάνει. Πολλές φορές τα παιδιά (και ειδικά τα μικρότερα) νιώθουν μεγαλύτερη αν έχουν μαζί τους κάποιο οικείο αντικείμενο.
  • Αν θέλετε να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού, υιοθετήστε μια ρουτίνα αποχωρισμού που θα ξεκινά από το σπίτι. Λίγο πριν έρθει το σχολικό καθίστε για λίγο μαζί και χαρείτε το σας γεύμα. Αν το πηγαίνετε εσείς στο σταθμό, δώστε του ένα φιλί και πείτε του “θα έρθω να σε πάρω στις 4:00”.
  • Σε περίπτωση δεύτερης εγκυμοσύνης, η προετοιμασία και η ένταξη θα πρέπει να αρχίσει τουλάχιστον 2 μήνες πριν γεννηθεί το δεύτερο παιδί. Αν το διάστημα της ένταξής του στον παιδικό σταθμό το ακολουθήσει αμέσως και η γέννηση ενός αδελφού ή αδελφής, το παιδί συχνά βιώνει τον αποχωρισμό από την οικογένεια και την ένταξή του στο καινούργιο και άγνωστο περιβάλλον σαν εγκατάλειψη.

Πηγή:http://www.yeskid.gr/