Δες στο βίντεο πως να φτιάξεις δική σου λαγάνα χωρίς μίξερ, συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 12 γρ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το άλειμμα
- 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
- Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
- Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
- Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμα να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
- Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
- Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
- Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
- Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Στην αφράτη ο χρόνος ψησίματος θα είναι 20-25 λεπτά, ενώ στην τραγανή 10-15.
Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/lagana