Μην απαξιώνουμε την παιδεία το χρωστάμε στα παιδιά μας!

Aυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια μου θυμίζει αυτό που γίνεται και με την πολιτική. Ενίοτε, θέλοντας να απαξιώσουμε τους πολιτικούς, απαξιώνουμε και τη δημοκρατία. Έτσι, θέλοντας να δείξουμε πόσο απογοητευμένοι είμαστε με το εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικά φτάνουμε στο σημείο να απαξιώνουμε την αξία της παιδείας.

Μην απαξιώνουμε την παιδεία το χρωστάμε στα παιδιά μας!

Τη μέρα που βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων διάβαζα στα πως πέρασαν μαθητές που ήταν παπαγάλοι, πως και το να βγάλεις ένα δεν είναι και τόσο σπουδαίο, πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν τελειώσει ένα πανεπιστήμιο και αυτό δεν καθόρισε τη ζωή τους και γενικά απόψεις που απαξίωναν εν γένει την παιδεία. Συμφωνώ, το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι από τα χειρότερα, ευνοεί τον ψιττακισμό, ωθεί τα παιδιά εκτός υ, τα κάνει να αδιαφορούν για τη μάθηση. Και όμως, οποιαδήποτε γνώση και αν λάβει ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι ουσιαστική. Και αυτό μαθαίνεται αρχικά από τους γονείς. Ενισχύεται από τους γονείς. Ενδυναμώνεται από τους γονείς.

Το στις ήταν ένα κοριτσάκι δημοτικού που μιλούσε τόσο μα τόσο όμορφα που το θαύμασα. Η μητέρα του κάθε βράδυ του διαβάζει . Κάθε βράδυ αδιαλείπτως. Στο ίδιο ελληνικό σχολείο με όλα τα παιδιά δεν πηγαίνει και το συγκεκριμένο; Τα ίδια προβλήματα δεν αντιμετωπίζει; Και όμως ο λόγος τους ήταν μεστός, πλούσιος για την ηλικία του και η του υποδειγματική.

Με απλά λόγια, όσο απαξιώνουμε στα μάτια των παιδιών μας την ήδη υπάρχουσα προβληματική παιδεία και εμείς δεν καταβάλλουμε προσπάθεια να το εμπνεύσουμε για κάτι διαφορετικό, τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

Πηγή: https://www.paidi.gr