Κίνδυνος για το μωρό, όταν οι γονείς σκεπάζουν το καρότσι

Προειδοποίηση προς τους γονείς να μην σκεπάζουν το καρότσι του μωρού τους έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα το προστατεύσουν από τον ήλιο, απηύθυνε ένας γιατρός από τη Σουηδία.Η προειδοποίηση προέρχεται από τον παιδίατρο δρα Σβάντε Νόργκρεν, διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων Astrid Lindgren το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη.

Κίνδυνος για το μωρό, όταν οι γονείς σκεπάζουν το καρότσι καρότσι  Και αυτό, διότι έστω και ένα σεντονάκι είναι αρκετό για να μειωθεί δραματικά η ροή του αέρα και να αναπτυχθούν θερμοκρασίες οι οποίες μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του.

Η προειδοποίηση προέρχεται από τον παιδίατρο δρα Σβάντε Νόργκρεν, διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων Astrid Lindgren το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη.Όπως δήλωσε στον σουηδικό Τύπο, το καλοκαίρι οι περισσότεροι γονείς σκεπάζουν τα καρότσια με τα μωρά τους για να τα προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο και να τα διατηρούν δροσερά.

Ωστόσο η τακτική αυτή έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, διότι μειώνει την κυκλοφορία του αέρα και δημιουργεί έντονη ζέστη. Μάλιστα η διαφορά ανάμεσα σε ένα ξεσκέπαστο και ένα σκεπασμένο καρότσι μπορεί να φθάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου, προειδοποίησε ο δρ Νόργκρεν.

«Αναπτύσσονται πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο καρότσι, σαν να βρίσκεται το μωρό σε θερμός» δήλωσε στην εφημερίδα «Svenska Dagbladet». «Και αν το μωρό υπερθερμανθεί, μπορεί να νομίσει ότι βρίσκεται πάλι πίσω στη μήτρα και να πάψει να αναπνέει».

Για να επαληθεύσουν την άποψη αυτή, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας άφησαν ένα παιδικό καρότσι στον ήλιο για μιάμιση ώρα (από τις 11.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι) δύο μέρες που είχε ζέστη, τοποθετώντας ένα θερμόμετρο στο εσωτερικό του.

Όταν το καρότσι ήταν ξεσκέπαστο η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ήταν 22 βαθμοί Κελσίου, αλλά μισή ώρα μετά την κάλυψή του ήταν 34 βαθμοί και μία ώρα αργότερα είχε φθάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Τι να κάνετε

«Για τα μωρά έχει ζωτική σημασία να αναπνέουν ανεμπόδιστα και να μην υπερθερμαίνονται» τόνισε ο δρ Νόργκρεν.

«Γι’ αυτό τον λόγο να βεβαιώνεστε ότι η μυτούλα τους είναι καθαρή, ότι δεν σκεπάζει κανένα ύφασμα το πρόσωπό τους και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο κάλυμμα στο καρότσι τους, πέραν της κουκούλας η οποία πρέπει να το καλύπτει μόνο από πάνω και όχι από τα πλάγια και μπροστά».

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι «να μην βγάζετε το μωρό στον ήλιο», πρόσθεσε. «Καλύτερα είναι να αποφεύγετε τις μετακινήσεις μαζί του από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, αλλά αν χρειαστεί να πάτε κάπου, φροντίστε να βρίσκεστε πάντοτε στη σκιά – και να μην σκεπάσετε με κανένα ύφασμα το καρότσι».

Πηγή: Τα νέα