Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν αυτοπεποίθηση και να είναι γενναία απέναντι σε οποιαδήποτε κατάσταση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Μπορεί να είναι ανησυχητικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι ντροπαλά ή αισθάνονται άβολα σε κάποιες κοινωνικές καταστάσεις… Και είναι επίσης απογοητευτικό να γνωρίζουμε ότι στερούνται κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσουν φιλίες.
Εδώ, θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στον εαυτό του έτσι ώστε να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί και να είναι άνετο στη γνωριμία νέων ανθρώπων και στην εξερεύνηση καινούργιων τόπων.
1. Μην βάζετε ετικέτες
Η Πέγκυ Ο Μάρα, πρώην αρχισυντάκτρια του «Mothering Magazine», το έθεσε πολύ σωστά: «Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας γίνεται εσωτερική φωνή τους.»
Οι λέξεις έχουν δύναμη, και αν επισημαίνουμε στα παιδιά μας ότι είναι ντροπαλά, κοινωνικά αδέξια, ή εσωστρεφή, αυτά θα ταυτιστούν με αυτό που τους λέμε.
Μη βλέπετε τη συστολή ως κάτι κακό και τονίστε ότι:
«Θέλει να γνωρίζει τους ανθρώπους σιγάσιγά,» ή «Της/του αρέσει να ακούει τις απόψεις των άλλων πριν σχολιάσει» ή «Θέλει να σκεφτεί πριν πάρει κάποια απόφαση,» ή «Αισθάνεται πιο άνετα σε μικρότερες παρέες.»
2. Δώστε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά μαθαίνουν πως να συμπεριφέρονται στους άλλους παρατηρώντας τους γονείς τους. Πολλά παιδιά είναι ντροπαλά επειδή οι γονείς τους είναι ντροπαλοί, και αν αυτή είναι η δική σας περίπτωση, αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο βήμα απ ‘όλα σε αυτή τη διαδικασία.
Θα πρέπει πρώτα να αποκτήσετε εσείς αυτοπεποίθηση προσπαθώντας να γίνεται πιο εξωστρεφής, προκειμένου να δώσετε το καλό παράδειγμα για το παιδί σας.
3. Δείτε από που προέρχεται αυτή η συμπεριφορά
Αν μπορέσετε να ανακαλύψετε για ποιο λόγο το παιδί σας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, τότε θα μπορέσετε να δώσετε μια αποτελεσματική λύση.
Αν θέλετε να το συζητήσετε μαζί του αυτό δεν θα πρέπει να γίνει ποτέ δημόσια.
Βρείτε χρόνο στο σπίτι και κάντε του μερικές απλές ερωτήσεις για να μπορέσετε να ανακαλύψετε γιατί είναι ντροπαλό.
Μπορείτε να ξεκινήσετε μέσω ενός συμβάντος, όπως «Παρατήρησα ότι κρυβόσουν πίσω μου όταν η κυρία Παπαδοπούλου προσπαθούσε να σου μιλήσει σήμερα, μπορείς να μου πεις πώς αισθανόσουν;”
Να θυμάστε ότι δεν επισημαίνεται τη συμπεριφορά του, αλλά ρωτάτε απλά πραγματάκια για να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του.
Σταματήστε τις ερωτήσεις αν το παιδί αισθάνεται άβολα, ενώ αν η συζήτηση πηγαίνει καλά, θα μπορούσατε επίσης να του ζητήσετε να σας δώσει μερικές ιδέες με τι θα ένοιωθε πιο άνετα στις κοινωνικές του επαφές.