Ταϊλάνδη: H μάχη με τον χρόνο και το νερό…Τα περιθώρια στενεύουν!

Ενα «παράθυρο» 3-4 ημερών πιστεύουν ότι έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές στην , προκειμένου να διασώσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που έχουν εγκλωβιστεί σε .

Πλέον, συγκεντρώνονται στο πώς θα περιοριστούν οι κίνδυνοι της επιχείρησης ς, όσο αυτό είναι δυνατόν, μέχρι η ή η ποιότητα αέρα μέσα στο σπήλαιο τους αναγκάσουν να αναλάβουν δράση.

Ταϊλάνδη: H μάχη με τον χρόνο και το νερό...Τα περιθώρια στενεύουν! Ταϊλάνδη αγωνία

Η άντληση υδάτων από τη διαδρομή των 3,2 χλμ. ως το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά ήταν επιτυχής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν. «Σήμερα έβρεξε, αλλά το επίπεδο του νερού είναι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Ομως, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδες αναμένονται καταιγίδες. Γεγονός που δίνει στους διασώστες περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο, προτού αποκλειστούν εκεί ακόμη και έως τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Οι επόμενες 3-4 ημέρες είναι ο πιο ιδανικός χρόνος για την επιχείρηση διάσωσης. Αν περιμένουμε για πολύ, δεν ξέρουμε πόσο νερό θα πέσει», τόνισε ο Οσατανακόρν, ενώ ανέφερε ότι οι ισχυρές βροχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σαν «τσουνάμι» μέσα στον λαβύρινθο του σπηλαίου, όπου βρίσκονται τα παιδιά από τις 23 Ιουνίου.

Οι 2 παράγοντες που θα καθορίσουν την επιχείρηση

Δύο παράγοντες θα καθορίσουν το πότε θα ξεκινήσει η όποια επιχείρηση. Πρώτα από όλα, η ποιότητα του αέρα στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά. Την Παρασκευή το επίπεδο οξυγόνου σε εκείνο το τμήμα του σπηλαίου έπεσε στο 15%, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με τον Guardian.

«Αν το επίπεδο οξυγόνου πέσει κάτω από το 12%, θα επηρεάσει το επίπεδο λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορεί να πέσουν σε σοκ», υπογράμμισε. Ενας ακόμη κίνδυνος είναι η διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σπήλαιο, από τους εκατοντάδες διασώστες που δουλεύουν εκεί. «Οσο οξυγόνο κι αν έχουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τόσο διοξείδιο του άνθρακα, γιατί θα γίνει τοξικό το αίμα μας», ανέφεραν.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο. Για πρώτη φορά, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν ακόμη και στην προεξοχή πάνω στην οποία βρίσκονται.

«Από αυτά που άκουσα, το νερό μπορεί να φτάσει και εκεί. Κάτι που θα περιορίσει τον διαθέσιμο χώρο σε λιγότερο από 10 τετραγωνικά μέτρα», δήλωσε ο Οσατανακόρν.

Οι διασώστες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να ρίξουν το επίπεδο νερού μέχρι τη στιγμή που η βροχή που αναμένεται θα τους αναγκάσει να πάρουν μία απόφαση για την επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών. «Η ιδανική κατάσταση είναι να μην υπάρχει καθόλου νερό. Ομως αυτό είναι αδύνατο, καθώς συμβαίνει μόνο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Οπότε το αποκλείσαμε. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι το επίπεδο του νερού να είναι αρκετά χαμηλό για να τους βγάλουμε έξω», σημείωσε ο Οσατανακόρν.

Αν ο κίνδυνος, είτε σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα είτε το επίπεδο του νερού φτάσει σε σημείο οριακό, τότε θα ληφθεί η απαραίτητη απόφαση, συμπλήρωσε. «Κάνουμε έναν αγώνα κόντρα στον χρόνο», τόνισε.

Τα παιδιά είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης. «Είναι υγιή, μιλούν, αστειεύονται, έχουν μόνο κάποια ελαφρά τραύματα. Δεν έχουν ακόμη κανονικό φαγητό, αλλά πρόκειται για ειδικές τροφές, με επιπλέον πρωτεΐνες, για να ενισχυθεί η ενέργειά τους», συμπλήρωσε.

Τα παιδιά «μίλησαν» με σημειώματα

Στο μεταξύ, το Σάββατο δόθηκαν στη δημοσιότητα σημειώματα που έστειλαν στους γονείς τους τα παιδιά, αλλά και ο προπονητής τους που ζήτησε συγγνώμη για την απίστευτη περιπέτεια στην οποία τα έβαλε.

Τα παιδιά καθησυχάζουν τους γονείς τους, στέλνουν την αγάπη τους, ζητούν το αγαπημένο τους φαγητό, αλλά και λιγότερες εργασίες από τους δασκάλους τους στα σημειώματα που έστειλαν στους γονείς τους, μέσω των δυτών.

 

Αναλυτικά τα σημειώματα των εγκλωβισμένων:

«Τι θέλουμε να πούμε: Τα παιδιά λένε “μην ανησυχείτε”. Είμαστε όλοι δυνατοί. Οταν βγουν έξω, θέλουν να φάνε πολλά πράγματα. Οταν βγουν έξω, θέλουν να πάνε απευθείας στα σπίτια τους. Δάσκαλε, μην μας βάλεις πολλές εργασίες!».

Ταν: «Μαμά και μπαμπά μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι εντάξει. Πείτε στον αδελφό μου να είναι έτοιμος να μου φέρει τηγανητό . Σας αγαπώ».

Προπονητής: «Προς όλους τους γονείς, τα παιδιά τώρα είναι εντάξει. Υπόσχομαι να τα φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ. Σας ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε να βοηθήσετε. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη από τους γονείς. Γιαγιά, είμαι καλά, είμαι εντάξει. Μην ανησυχείς για εμένα υπερβολικά. Και φρόντισε τον εαυτό σου. Θεία, πες στη να μαγειρέψει νουμπάκ (σ.σ. ένα πιάτο με ) και για μένα. Οταν βγω, θα πάω να φάω. Σας αγαπώ».

Πονγκ: «Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι ασφαλής. Σας αγαπώ».

Νικ: «Μαμά, μπαμπά, ο Νικ αγαπά τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια του. Αν μπορέσω να βγω, μπαμπά και μπαμπά παρακαλώ φέρτε μου μουκάτα για να φάω».

Μαρκ: «Μαμά, είσαι σπίτι, τι κάνεις; Είμαι καλά. Πες στον δάσκαλό μου… (δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια)».

Μικ: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Μου λείπετε όλοι. Παππού, θείε, θεία, μαμά, μπαμπά, αδέλφια, σας αγαπώ όλους. Είμαι μέσα και χαρούμενος. Οι δύτες με φροντίζουν πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους».

Ντομ: «Είμαι καλά. Αλλά ο καιρός είναι λίγο κρύος. Ομως μην ανησυχείτε για εμένα. Αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων μου».

Αντούλ: «Τώρα μην ανησυχείτε για εμάς. Μου λείπετε όλοι. Θέλω πραγματικά να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Νάιτ: «Αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τη μεγάλη μου αδελφή. Μην ανησυχείτε για εμένα».

Τερν: «Μου λείπε η μαμά, ο μπαμπάς και ο . Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου».

Μπιου: «Μην ανησυχείτε μαμά, μπαμπά. Εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες. Μετά, θα βοηθήσω τη μαμά να πουλήσει πράγματα στο μαγαζί, θα πάω γρήγορα εκεί».

Τι: «Μην ανησυχείτε, είμαι τόσο χαρούμενος».

Πληροφορίες: Guardian, BBC

Πηγή: iefimerida.gr