Συνταγή: Κέικ καρύδας με γλάσο καρύδας πορτοκαλιού ή λεμονιού

Σας έχει τύχει να «κολλήσετε» σε μια συνταγή για κάποιο διάστημα; Ε, εμείς τον τελευταίο καιρό έχουμε κολλήσει σ' αυτό το ! Είναι ελαφρύ, σχετικά μικρό για να μη μπαγιατεύει και είναι απολαυστικό σκέτο ή με συνοδεία παγωτού.

Το αραιό γλάσο πορτοκαλιού ή λεμονιού λειτουργεί σαν ελαφρύ σιρόπι και το κάνει νωπό. Θα μου πείτε, τέτοια εποχή πορτοκάλι; Ευτυχώς η ποικιλία των καλοκαιρινών πορτοκαλιών μπορεί να μην έχει το καλύτερο ξύσμα (απ' αυτό όμως έχω στην κατάψυξη) αλλά έχει αρκετά και νόστιμο χυμό!

Συνταγή: Κέικ καρύδας με γλάσο καρύδας πορτοκαλιού ή λεμονιού κέικ

Οι ποσότητες των υλικών είναι τόσες όσες να χωράνε για χτύπημα στο multi αν δεν θέλουμε να βάλουμε στη μέση μίξερ χεριού. Και η παρασκευή του πάλι σε όσο χρόνο χρειάζεται ο φούρνος να έλθει στη σωστή θερμοκρασία! Η λιπαρή ουσία είναι κυρίως αλλά με μια μικρή προσθήκη βούτυρο, αν θέλουμε έξτρα άρωμα…

Χρειάστηκαν 4 φορές με διάφορους συνδυασμούς ποσοτήτων για να καταλήξω στο «τερπνόν και ωφέλιμον»! Πάλι έγιναν διάφορες δοκιμές –παραλλαγές παλιάς συνταγής που περιείχε και βούτυρο μέχρι να καταλήξω στα υλικά που σας δίνω σήμερα.

Για όσους θέλουν να αποφύγουν τελείως τα ζωικά υπάρχει το πολύ ελαφρύ σιροπιαστό κέικ καρύδας (μόνο με 1/2 κούπα γάλα). Φυσικά για όσους δεν φοβούνται τα λιπαρά του βουτύρου και τα αυγά υπάρχει πάντα το εξαιρετικό ρεβανί με ινδοκάρυδο

Οι δοκιμαστές λένε ότι το γλάσο «είναι όλα τα λεφτά» και προτείνουν τη χρήση του και σε άλλα κέικ. Η πρωτοτυπία του κέικ είναι ότι ενώ δεν είναι σιροπιαστό όπως τα προηγούμενα, είναι αρκετά υγρό λόγω του χυμού . Σ' εμάς αρέσουν τα «ζουμερά» κέικ γι αυτό εγώ βάζω χυμό δύο πορτοκαλιών, περίπου 150 ml.

 

Υλικά:

  • 125 ml (μισή δοσομετρική κούπα) ελαιόλαδο
  • 50 gr βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας)
  • 250 gr (1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας)
  • 2 αυγά
  • 200 gr
  • 280 gr (2 δοσομετρικές κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 gr (2/3 δοσομετρικής κούπας) τριμμένη καρύδα
  • Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • Για το γλάσο:
  • 100 ml -150 ml χυμό πορτοκαλιού, ή ανάμεικτο με χυμό λεμονιού
  • 60- 100 gr (2/3 -1 κούπα) καρύδα
  • Άχνη ζάχαρη (περίπου μια κούπα, βλ. παρατηρήσεις)

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπάμε στο multi (ή σε μίξερ χεριού) τα 5 πρώτα υλικά, και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα, ένα ένα ή ανακατωμένα .

Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα ( 24Χ12) ή σε στρογγυλή (26 νούμερο) και ψήνουμε σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ, για 50-60 λεπτά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο.

 

Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Φτιάχνουμε το γλάσο: Τρίβουμε στο multi την καρύδα να γίνει πιο λεπτή και την προασθέτουμε στο χυμό.

Προσθέτουμε ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.

Αφού κρυώσει το κέικ στρώνουμε το γλάσο στην επιφάνειά του και όταν στερεοποιηθεί σερβίρουμε.

 

Παρατηρήσεις:

1)Η ποσότητα της άχνης δεν δίνεται με ακρίβεια γιατί ανάλογα με το πόσο υγρό θέλουμε το κέικ μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του χυμού, άρα θα αυξηθεί και η άχνη. Θέλουμε να είναι ρευστό το αποτέλεσμα για να τραβήξει υγρό και το κέικ. Η ποσότητα του χυμού είναι μεγάλη οπότε το σκέτο πιθανόν να δίνει πολύ ξινό αποτέλεσμα. Το δοκίμασα με ανάμεικτο (1 λεμόνι-1 πορτοκάλι ) και ήταν πολύ ωραίο.

2)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή το ελαιόλαδο με βούτυρο (βούτυρο εξ ολοκλήρου είχε η αρχική συνταγή) και το γιαούρτι με γάλα. Έβαλα γιαούρτι κοινό με κανονικά λιπαρά.

3)Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κουταλιές μπέικιν , ½ κουταλάκι σόδα και μια τσιμπιά αλάτι.

4) Αν η φόρμα μας είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται προετοιμασία. Αλλιώς στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ή λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

5) Χρειάστηκε 50 λεπτά στην στρογγυλή φόρμα για να ψηθεί γιατί είχε μικρότερο πάχος , ενώ στη μακρόστενη πήρε στο δικό μου φούρνο ολόκληρη την ώρα. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι.

Καλό απόγευμα!

Πηγή: http://www.cretangastronomy.gr