Συνταγή για μπισκότα shortbread από τον jamie oliver… μαγεία… τα μπισκότα βουτύρου που λιώνουν στο στόμα
Συνταγή για shortbread biscuits
Υλικά
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για πασπάλισμα (για να γίνουν ακόμη πιο αφράτα και να λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα, αντικαταστήστε το 1/3 του αλευριού με κορν φλάουρ. Θα με θυμηθείτε!)
- 50 γραμμάρια άχνη ζάχαρη και λίγη ακόμα για πασπάλισμα
- 125 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου
- μια πρέζα αλάτι
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι με την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι το βούτυρο να γίνει μια μάζα με το αλεύρι και την άχνη. Δεν παιδεύουμε τη ζύμη παραπάνω από όσο χρειάζεται. Άλλωστε όσο λιγότερο ζυμώνουμε τόσο καλύτερα γίνονται αυτά τα μπισκότα!
Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για λίγη ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να φτιάξουμε τα σχεδιάκια μας πιο εύκολα, καθώς δε θα κολλάει!
Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη ώστε να έχει πάχος μισού εκατοστού. Αν κολλάει η ζύμη αλευρώνουμε ελαφρά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να μεταφέρουμε τα σχήματα ζύμης που θα φτιάξουμε. Απλά θα αφαιρούμε το ζυμάρι που περισσεύει. Με κουπ πατ δημιουργούμε ότι σχήματα θέλουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν ψήσουμε. Τα δικά μας έγιναν χριστουγεννιάτικα λόγω των ημερών. Σε κάποια έβαλα λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να φτιάξω δεντράκια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Θέλουμε να αποκτήσουν ένα όμορφο ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα (εκτός αν έχουμε προσθέσει χρώμα), οπότε τα ελέγχουμε ώστε να μην παραψηθούν. Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώνουν γίνονται σκληρά σαν μπισκότα.
Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο κουτί μας όπως είναι ή τα στολίζουμε. Εμείς τα βουτήξαμε σε λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίσαμε με τρούφα και καραμελάκια.
Πηγή: e-mama.gr