Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Δοκιμάστε την για κάθε περίσταση!
Υλικά:
Για την κρέμα σοκολάτα
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. κακάο
- 1/2 φλιτζ. ξύσμα κουβερτούρα
Για την κρέμα βανίλια:
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
- 1 βανίλια (μπαστουνάκι
Για το στήσιμο:
- 1½ πακέτο μπισκότα petit beure
- 1 φλιτζ. φρέσκο γάλα
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 1/2 φλιτζ. ξύσμα κουβερτούρα
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα από το 1 λίτρο. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ και το κακάο στο γάλα που κρατήσαμε. Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά με σύρμα, το διαλυμένο κορν φλάουρ. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πήξει η κρέμα. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού την αποσύρουμε. Τότε προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας κι ανακατεύουμε.
2. Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας: Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζάχαρη. Χαράζουμε το μπαστούνι της βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα μαχαιριού αφαιρούμε τους σπόρους. Τους ρίχνουμε στο γάλα. Το αφήνουμε να ζεσταθεί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στην κατσαρόλα. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Για το στήσιμο του γλυκού: Βάζουμε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και το κονιάκ. Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε σε διάφανο πυρίμαχο τετράγωνο σκεύος. Αδειάζουμε σε μία στρώση την κρέμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε μία στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα-κονιάκ. Πατάμε τα μπισκότα ελαφρά, να κολλήσουν στην κρέμα. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα βανίλιας. Θρυμματίζουμε λίγα μπισκότα και πασπαλίζουμε το γλυκό. Τέλος, πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.