Σήμερα μαγειρεύουμε γεμιστό χοιρινό με πατάτες και μανιτάρια.
Συστατικά:
- 1,5 κιλό ρολό χοιρινού
- 5 μεγάλες πατάτες
- 500 γραμ. μανιτάρια champignon
- Μισή πράσινη πιπερία κομμένη σε μπαστούνια
- Μισή κόκκινη πιπεριά τύπου Φλωρίνης κολλημένη σε μπαστούνια
- Μισή κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μπαστούνια
- 150 γραμ. τυρί κρέμα
- 100 γραμ. γραβιέρα κομμένη σε μπαστούνια
- Ένα ποτήρι λαδί
- 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- Χυμό από δύο πορτοκάλια
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Μίσο ποτήρι νερό
- Τρία κλωναράκια δεντρολίβανο
- Ένα μεγάλο ματσάκι φρέσκο θυμάρι
- Μισό κουταλάκι μπαχάρι για κρεατικά
- Μισό κουταλάκι ξερό κόλιανδρο τριμμένο
- Μισό κουταλάκι κάρυ
- Ένα κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε το ρόλο χοιρινό για να το γεμίσουμε.
2. Αρχικά, θα το αλείψουμε με μουστάρδα, έπειτα με το τυρί κρέμα έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την εσωτερική επιφάνεια και τέλος θα το αλατοπιπερώσουμε.
3. Επίσης, πασπαλίζουμε με μίγμα μπαχαρικών που έχουμε φτιάξει από μίγμα μπαχάρι για κρεατικά, κόλιανδρο ξερό τριμμένο και γλυκιά πάπρικα.
4. Τοποθετούμε στο εσωτερικό τα μπαστούνια από τις πολύχρωμες πιπεριές και τη γραβιέρα.
5. Τυλίγουμε το ρόλο και το δένουμε.
6. Αλατοπιπερώνουμε την εξωτερική του πλευρά και πασπαλίζουμε με μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως.
7. Αλείφουμε, επίσης, την εξωτερική πλευρά με λίγη μουστάρδα.
8. Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι, σοτάρουμε καλά το ρόλο από όλες τις πλευρές του και έπειτα το μεταφέρουμε σε γάστρα.
9. Προσθέτουμε στην γάστρα μαζί με το ρόλο χυμό από 2 πορτοκάλια, τρία κλωναράκια δεντρολίβανο και ένα ματσάκι θυμάρι.
10. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στο φούρνο στους 190οC για μία ώρα.
11. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τις καθαρισμένες και κομμένες πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μισό κουταλάκι πάπρικα, λίγη μουστάρδα και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι, και ανακατεύουμε.
12. Μετά το πέρας της πρώτης ώρας ψησίματος, προσθέτουμε στην γάστρα το περιεχόμενο του μπολ με τις πατάτες, μισό ποτήρι λάδι και μισό ποτήρι νερό.
13. Συνεχίζουμε να ψήνουμε με κλειστό το σκεύος για άλλα 45 λεπτά.
14. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια που έχουμε κόψει σε τέταρτα, με λίγο θυμάρι.
15. Μετά το πέρας των 45 λεπτών ψησίματος, προσθέτουμε στην γάστρα τα σοταρισμένα μανιτάρια, τα ανακατεύουμε, και ψήνουμε για 15 λεπτά.
16. Στο τέλος, ανοίγουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και το ρόλο, και να εξατμιστούν τα υγρά.