Σωτήρια η δεκάλεπτη καθημερινή άσκηση για τα μικρά παιδιά!

Μόλις 10 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα, μειώνουν τον λιπώδη ιστό και ενισχύουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Όσο πιο πολλή και πιο έντονη είναι μάλιστα η άσκηση, τόσο μικρότερο είναι το βάρος του παιδιού και τόσο μικρότερη η κεντρική παχυσαρκία του.

Η μελέτη έβαλε στο στόχαστρο 410 παιδιά ηλικίας 6-8 ετών. Η φυσική δραστηριότητα εκτιμήθηκε με τη χρήση ενός αισθητήρα καρδιακού ρυθμού και ενός αισθητήρα κίνησης.

Σωτήρια η δεκάλεπτη καθημερινή άσκηση για τα μικρά παιδιά! άσκηση

 Για την εκτίμηση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας χρησιμοποιήθηκε ένα εργόμετρο. Τα παιδιά που έκαναν καθημερινά έντονη σωματική δραστηριότητα, έστω και για μόλις 10 λεπτά, είχαν 26-30% λιγότερο κεντρικό σωματικό λίπος, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έκαναν αυτή τη δραστηριότητα.

Η ένταση της σωματικής δραστηριότητας έπρεπε να είναι τουλάχιστον μέτρια για να έχει αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση ενός δεκαλέπτου καθιστικής ζωής με ένα δεκάλεπτο μέτριας σωματικής δραστηριότητας, μειώνει το συνολικό βάρος και την κεντρική παχυσαρκία κατά 13%, ενώ ενισχύει και την καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή συνήθειες του παιδιού μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η φυσική δραστηριότητα και η μείωση του χρόνου που το παιδί περνάει καθιστό, μοιάζουν να αποτελούν τρόπους πρόληψης της παχυσαρκίας και ενίσχυσης της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας στην παιδική ηλικία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με το όνομα PANIC (Physical Activity and Nutrition in Children) δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Sports Medicine.

Πηγή :stogiatro.gr

Δείτε ακόμα:
Μοιραστείτε το...
  • Σωτήρια η δεκάλεπτη καθημερινή άσκηση για τα μικρά παιδιά! άσκηση