SOS: Πώς αντιμετωπίζω το κλάμα του μωρού;

Πώς αντιμετωπίζω το κλάμα του μωρού; H προσέγγιση της ς.

Αν αντιμετωπίσετε χαλαρά τη του μωρού σας, είναι πολύ πιθανό το κλάμα του να μην κλιμακωθεί καθόλου. Ο ισχυρός δεσμός που έχετε χτίσει με το σας δεν επιτρέπει μόνο σε εσάς να αποκωδικοποιείτε την διάθεσή του, επιτρέπει και σε εκείνο να αποκωδικοποιεί τη δική σας.

Αν το μωρό σας νιώσει ότι δεν έχετε , τότε πιθανότατα θα ηρεμήσει κι εκείνο.

SOS: Πώς αντιμετωπίζω το κλάμα του μωρού;

Εμείς αυτό το λέμε «προσέγγιση της Καραϊβικής».

Ανασηκώνετε τους ώμους, χαμογελάτε λιγάκι και λέτε για παράδειγμα: «Όλα καλά, μωρό μου, είμαι εδώ».

Η Σούζαν, μια ευαίσθητη και τρυφερή μαμά που ακολουθούσε την προσέγγιση ισχυρού δεσμού, έφερε στο ιατρείο μας τον οκτώ μηνών γιο της, τον Τόμας., προκειμένου να τη συμβουλέψουμε τι να κάνει με την γκρίνια του. Καθώς μιλούσα μαζί της, παρατήρησα ότι με το που έβγαζε ο Τόμας το πρώτο κιχ, εκείνη τον σήκωνε αγκαλιά με ένα βλέμμα ς στο πρόσωπό της. Μου ήταν σαφές βλέποντάς τους ότι το άγχος του μωρού πυροδοτούσε άγχος και στη μαμά του, το οποίο με τη σειρά του έκανε το μωρό να νιώθει ακόμα μεγαλύτερο άγχος, με αποτέλεσμα ένα πολύ αγχωμένο ζεύγος μητέρας – μωρού.

Στην περίπτωση αυτή, η έντονη επιθυμία της μητέρας να κάνει το καλύτερο για το μωρό της λειτουργούσε εναντίον της.

Το πρόβλημα δεν ήταν ότι η ανταπόκρισή της ήταν άμεση, αλλά ότι ήταν αγχώδης. Τη συμβούλεψα, λοιπόν, να υιοθετήσει την «προσέγγιση της Καραϊβικής». 

Με το που άρχιζε να γκρινιάζει ο Τόμας, εκείνη έπρεπε να προσπαθήσει να χαλαρώσει την έκφραση του προσώπου της (ακόμη κι αν μέσα της ένιωθε κάποιο άγχος) και να γυρίσει προς το μέρος του λέγοντάς του μερικά καθησυχαστικά λόγια.

Αυτό που χρειαζόταν το μωρό της από εκείνη ήταν το μήνυμα «Δεν υπάρχει πρόβλημα, μωρό μου, μπορείς να τα καταφέρεις, η μαμά είναι εδώ κοντά σου». Πολύ σύντομα, ο Τόμας άρχισε να γκρινιάζει και να κλαίει λιγότερο και να παίζει περισσότερο.

Μια ακόμη μαρα:

Εκεί που κάθομαι με την Άντρεα δίπλα μου, εκπλήσσομαι από το πόσο γρήγορα ησυχάζει, αν απλώς της πω: «Όλα καλά».

Η γκρίνια της σταματά αμέσως κι εκείνη βυθίζεται ξανά στον ύπνο στη στιγμή. Ξέρει ότι είμαι κοντά της αν χρειαστεί το οτιδήποτε κι εγώ ξέρω ότι αυτό την κάνει να αισθάνεται ασφαλής και ήρεμη. Δεν χρειάζεται να καταφύγει σε γοερό κλάμα, γιατί ο ήχος της φωνής μου την καθησυχάζει όταν αρχίζει να γκρινιάζει.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ανατροφή Ισχυρού Δεσμού», εκδόσεις Μάρτης