Πρώτος θάνατος από ιλαρά στην Ελλάδα – Κατέληξε βρέφος 11 μηνών!

Δυστυχώς σήμερα επαληθεύτηκε ο πρώτος θάνατος από στην Ελλάδα.

Ένα ανεμβολίαστο από την κοινότητα των Ρομά, ηλικίας 11 μηνών, είναι το πρώτο θύμα από στη χώρα μας φέτος, σύμφωνα με το .

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα της ιλαράς στην αυξάνονται. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τις αρχές της επιδημίας είναι 326.

Πρώτος θάνατος από ιλαρά στην Ελλάδα - Κατέληξε βρέφος 11 μηνών! τραγικό συμβάν ΚΕΕΛΠΝΟ ιλαρά

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, γιατί δεν είναι εμβολιασμένα. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Για όσα παιδιά, εφήβους και ενήλικες δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις κατά της ιλαράς, οι ειδικοί συστήνουν το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR).

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.