Ο Άκης Πετρετζίκης μας παρουσιάζει πώς να ψήσουμε πεντανόστιμες ζουμερές, μοσχαρίσιες μπριζόλες με γλυκοπατάτες και baba ghanoush.
Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=czhr392QmKg
Για τις γλυκοπατάτες
- Παίρνουμε μία γλυκοπατάτα που έχουμε πλύνει καλά και την κόβουμε κυδωνάτη – σε φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες σ'ένα ταψί με λαδόκολλα όρθιες για να ψηθούν και να γίνουν τραγανές.
- Κόβουμε και τη μελιτζάνα με τον ίδιο τρόπο και τοποθετούμε τις φετούλες στο ταψί.
- Ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 40 λεπτά. 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμες, ξεκινάμε τη μπριζόλα.
Για τις μπριζόλες
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο στις μπριζόλες μας, αλάτι, πιπέρι και φροντίζουμε να πάει παντού η μαρινάδα μας.
- Όταν το τηγάνι μας κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα τις μπριζόλες μας και τις ψήνουμε και από τις 2 πλευρές για 1 λεπτό περίπου σε κάθε πλευρά.
- Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά μας, ρίχνουμε 2 κ.σ. βούτυρο, θυμάρι, δεντρολίβανο και 1 σκ. σκόρδο.
- Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στις μπριζόλες και τις σιγοψήνουμε για 4-5 λεπτά.
- Όταν το βούτυρο αρχίσει να ξανθαίνει, βάζουμε τις μπριζόλες σε μία σχάρα και ρίχνουμε από πάνω και το ζωμό μας. Είναι σημαντικό να τις αφήσουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.
Για το baba ghanoush
- Αφαιρούμε τις μελιτζάνες απ' το φούρνο και με ένα μαχαιράκι κρατάμε τη σάρκα τους και απομακρύνουμε τις φλούδες και στη συνέχεια τις ψιλοκόβουμε.
- Μέσα στο μίξερ, βάζουμε 1/3 σκ. σκόρδο, ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί
- Ρίχνουμε το μείγμα πάνω απ' τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι, ξύσμα και χυμό από 1/2 λάιμ, πιπέρι, αλάτι, λίγο μαϊντανό χοντροκομμένο και 1 πρέζα κύμινο και το baba ghanoush είναι έτοιμο.