Ένα γλυκό σταφύλι …πολυτελείας!
Υλικά:
- Για 1 κιλό ρόγες σταφυλιού (ζυγισμένες καθαρισμένες)
- 750 gr ζάχαρη
- 2 κούπες (500ml) νερό
- 5-6 φύλλα αμπερόζας (αμπερόριζας)
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 1/2 -1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και στεγνά
Επί το έργον:
Μαδάμε τις ρόγες από τα σταφύλια και τις πλένουμε καλά. Διαλέγουμε σφικτές, τραγανές ρόγες. Αφού ανοίξουμε λίγο το τσιμπιδάκι (ή τον συνδετήρα), το βυθίζουμε από τη μεριά που ήταν το κοτσάνι μέσα σε κάθε ρόγα , το στρέφουμε μέσα στη ρόγα και ανιχνεύουμε κατά κάποιο τρόπο τα κουκούτσια . Περιέχουν 2-4 συνήθως.
Τα τραβάμε προσεκτικά και τα βγάζουμε χωρίς να τραυματίσουμε –όσο είναι δυνατόν- τη ρόγα από το σταφύλι. Όταν τελειώσουμε στρώνουμε τα σταφύλια σε μια κατσαρόλα και από πάνω τη ζάχαρη. Περιχύνουμε με το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία και μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μείνει για 12 ώρες (και λίγες παραπάνω δεν πειράζει) .
Προσθέτουμε την αμπερόριζα και την κανέλα ξαναβράζουμε το γλυκό σε μέτρια θερμοκρασία ( στο 6 με μέγιστο το 9) μέχρι να δέσει (δεν χρειάζεται πολύ ώρα). Δοκιμάζουμε το σιρόπι κατά τα γνωστά, ή με ένα θερμόμετρο φροντίζουμε η θερμοκρασία να είναι 105 βαθμοί Κελσίου.
Πριν το αποσύρουμε οριστικά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα ασπρισμένα αμύγδαλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Αφήνουμε 30 λεπτά να περιμένει στην κατσαρόλα (την κουνάμε πέρα δώθε πότε πότε για να φουσκώσουν οι ρόγες) και το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αποθηκεύουμε εκτός ψυγείου, αλλά όταν ανοίξουμε κάθε βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο. Εξάλλου του πάει να είναι κάπως δροσερό…
Παρατηρήσεις:
1)Επειδή έχω δοκιμάσει πολλές αναλογίες ζάχαρης-σταφυλιού-νερού, μπορώ να πω ότι αν βάλουμε ίση βάρος ζάχαρης και σταφυλιού (1 κιλό- 1κιλό) πρέπει το νερό να είναι πάνω από 2 κούπες γιατί αλλιώς δένει αμέσως και το σταφύλι είναι σχεδόν ωμό. Αν βάλουμε μισή ποσότητα ζάχαρης (1 κιλό σταφύλι-1/2 κιλό ζάχαρη) αρκεί 1 κούπα νερό.
2)Η δική μας προτίμηση για τον αρωματισμό των γλυκών με σταφύλια είναι η αμπερόριζα, αλλά ταιριάζει και η βανίλια και η μαστίχα (δείτε γλυκό σουλτανί).
3) Το χρώμα μπορεί να σκουρύνει περισσότερο αν κάνουμε 2-3 βρασίματα και στο ενδιάμεσο σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αν το θέλουμε ανοιχτόχρωμο βράζουμε σε πιο δυνατή θερμοκρασία.
4) Αν η φλούδα είναι πολύ τραχιά (συνήθως συμβαίνει στο νυχάκι) καλό είναι να κάνουμε τον κόπο του ξεφλουδίσματος.
5)Το γλυκό σταφύλι είναι καλύτερο με όψιμα σταφύλια. Και πιο γλυκά και πιο αρωματικά είναι!
Καλή επιτυχία!
Πηγή: http://www.cretangastronomy.gr