Ο Willis Carrier είναι ο “πατέρας” του air condition!

Ανάσα δροσιάς κάτω από δέντρα; Ανεμιστήρες σε συνεχή κυκλική τροχιά; Παγωμένα νερά; Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να αντέξει κανείς την ανελέητη επέλαση του καύσωνα. Και όσο κακόπιστοι και αν είμαστε μερικοί απέναντι στη χρήση του , αυτές τις μέρες οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό το μαραφέτι. Και να ξέρεις, την κάθε ανάσα δροσιάς που παίρνεις την οφείλεις στον Willis Carrier, τον τύπου που εφηύρε το κλιματισμό πριν από ακριβώς 115 χρόνια.

Ο Willis Carrier είναι ο “πατέρας” του air condition! κλιματισμός air condition

 

Στο μακρινό 1902 ένας ιδιοκτήτης τυπογραφείου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης είχε απηυδήσει καθώς οι ζεστές θερμοκρασίες μέσα στο μαγαζί σε συνδυασμό με την υγρασία αλλοίωναν την εκτύπωση των έγχρωμων εικόνων. Στο δρόμο του βρέθηκε ο 26χρονος τότε μηχανικός Willis Haviland Carrier που βρήκε τον τρόπο να ρυθμίσει τη διατήρηση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας χάρη στο πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό κλιματιστικό.

Ο Willis Carrier είναι ο “πατέρας” του air condition! κλιματισμός air condition

Παράλληλα το 1906, ένας μηχανικός σε μια μονάδα κλωστοϋφαντουργίας εν ονόματι Stuart Cramer W. Cramer εισήγαγε την εφαρμογή της εξάτμισης του νερού στον αέρα ώστε να παρέχεται ψυκτική δράση στους χώρους της μονάδας. Εκτός όμως από την προσθήκη του ατμού που τελειοποίησε την ρηξικέλευθη πατέντα του Carrier, στον Cramer ανήκει και το copy right της λέξης Air Conditioning.

Ο Willis Carrier είναι ο “πατέρας” του air condition! κλιματισμός air condition

Μέχρι το 1950 η ραγδαία ζήτηση των air conditions είχε μεταφερθεί από το εργασιακό περιβάλλον παραγωγής στα σπιτικά των Αμερικανών γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης εταιρίας στον κόσμο σε σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση μηχανημάτων και συστημάτων κλιματισμού, ψύξης, ς και εξαερισμού. Ο ιδρυτής φυσικά δεν ήταν άλλος από τον «πατέρα» του κλιματισμού, Willis Carrier ο οποίος υιοθέτησε τον όρο του Cramer στην επωνυμία της εταιρίας.