Το μαύρο παγωτό έχει εμφανιστεί στις χώρες του δυτικού κόσμου από την Άνοιξη του 2016 και έχει εντυπωσιάσει τόσο, ώστε αρκεί να πληκτρολογήσετε “black ice cream” στο Instagram, για να εμφανιστούν εκατομμύρια φωτογραφίες από εντυπωσιακά, σε στιλ γκοθ, χωνάκια και… κατάμαυρες γλώσσες!
Η μόδα αυτή, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην έρθει και στην Ελλάδα! Το μαύρο παγωτό, το οποίο οφείλει το χρώμα του σε ένα συστατικό ονόματι «Black Coconut Ash», κάνει θραύση το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας, τόσο για την εντυπωσιακή του εμφάνιση όσο και για την πολύ ιδιαίτερη γεύση του που θυμίζει σοκολάτα με cookies.
Στη χώρα μας το βρίσκει κανείς σε γνωστές gelaterias της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα ψυγεία μεγάλης ελληνικής εταιρίας.
Πώς προκύπτει το μαύρο χρώμα; Είναι ασφαλές;
ο χρώμα του μαύρου παγωτού δεν προκύπτει από μαύρη σοκολάτα με μαύρη βαφή ζαχαροπλαστικής, όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν. Πρόκειται για μία εντελώς νέα γεύση, η οποία έχει δημιουργηθεί από απανθρακωμένο και ειδικά επεξεργασμένο κέλυφος καρύδας. Τεχνικά αυτό σημαίνει, ότι το τρόφιμο αυτό αποτελεί μια μορφή ενεργού άνθρακα. Τι είναι ο ενεργός άνθρακας; Είναι μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως τελευταία σε διάφορα προϊόντα (ακόμα και σε λευκαντικές οδοντόκρεμες ή ενεργειακά ροφήματα), αφού λέγεται ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Στην πραγματικότητα, όπως μας είπε ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς με τον οποίον μιλήσαμε εκτενώς προκειμένου να έχουμε τη γνώμη του τόσο για το συστατικό αυτό, όσο και για τον ενδεχόμενο κίνδυνο του μαύρου παγωτού για τα παιδιά μας, «ο ενεργός άνθρακας είναι μία ουσία που χρησιμοποιούμε, όταν κάνουμε σε κάποιον πλύση στομάχου, καθώς έχει την ιδιότητα να “παγιδεύει” το επικίνδυνο στοιχείο που κατάπιε κάποιος (π.χ. ένας μικρός ασθενής μου πρόσφατα κατάπιε γόπες από τσιγάρα) και να το αποβάλλει μέσω των κοπράνων».
Είναι, όμως, επικίνδυνο συστατικό; «Όχι, δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Αντιδρά, όμως, με τέτοιον τρόπο στον οργανισμό, ώστε το άτομο που θα το καταναλώσει θα έχει αργότερα μέλαινα (μαύρη) κένωση και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση τόσο στον ίδιο όσο και στους γονείς του, αν πρόκειται για παιδί, καθώς μπορεί να παρανοηθεί για κένωση με αίμα.»
Συμπερασματικά, αν τελικά αποφασίσετε να δοκιμάσετε το εν λόγω παγωτό, είτε εσείς είτε το παιδί σας, λάβετε υπ'όψιν, ότι η μέλαινα κένωση που θα προκύψει στη συνέχεια, οφείλεται στον ενεργό άνθρακα –κατά πάσα πιθανότητα
Πηγή: https://www.infokids.gr/