Μάσκα: Ποια είναι η καλύτερη; Οι διαφορές σε ΚΝ95, υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες

Ποιος τύπος μάσκας προστατεύει περισσότερο; Οι ειδικοί επισημαίνουν τις διαφορές ανάμεσα στις μάσκες ΚΝ95, τις υφασμάτινες αλλά και τις χειρουργικές.

Πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τύπος μάσκας, που προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό προστασίας.

Ειδικά σε αυτήν την φάση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα προστασίας, τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και την χρήση μάσκας, σε κλειστούς αλλά και εσωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας τα μέρη με συγχρωτισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά o λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Anthony S. Fauci, μπορεί να χρειαστούν και διπλές μάσκες.

Ν95 vs KN95

Αν και οι επιλογές ανάμεσα στους τύπους μάσκας είναι πολλές, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Advances, οι μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα προσφέρουν αρκετό υψηλό επίπεδο προστασίας.  Ωστόσο, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην N95 και KN95;

Το μεγαλύτερο όφελος για τις μάσκες N95 ή KN95 είναι ότι φιλτράρουν το 95% των αερολυμάτων. Και οι δύο μάσκες είναι κατασκευασμένες από διάφορα στρώματα συνθετικού υλικού και προορίζονται να φορεθούν πάνω από το στόμα και τη μύτη. Φορώντας σωστά τη μάσκα, και οι δύο φιλτράρουν το 95% των αερολυμάτων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν τον κοροναϊό.

Ν95 vs χειρουργικής

Εάν η μάσκα ΚΝ95 ή Ν95 δεν αποτελούν διαθέσιμη επιλογή, τότε η χειρουργική αποτελεί την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ Δρ. Anthony S. Fauci, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να φορέσετε δύο χειρουργικές μάσκες για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους.

Μάσκα: Ποια είναι η καλύτερη; Οι διαφορές σε ΚΝ95, υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες χειρουργική μάσκα υφασμάτινη μάσκα μάσκα προστασίας ΚΝ95 covid-19

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στους δύο τύπους, με τις βασικότερες να περιλαμβάνουν:

  • Οι χειρουργικές μάσκες είναι ανθεκτικές στα υγρά και προστατεύουν από μεγάλα σταγονίδια. Οι N95 μειώνουν την έκθεση του χρήστη σε σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων αερολυμάτων μικρών σωματιδίων αλλά και μεγάλων σταγονιδίων.
  • Οι χειρουργικές έχουν πιο χαλαρή εφαρμογή ενώ οι N95 είναι σφιχτές (υπό την προϋπόθεση ότι φοριούνται σωστά).
  • Οι χειρουργικές δεν προσφέρουν προστασία από πολύ μικρά σωματίδια, όπως τα αερολύματα εν αντιθέσει με τις Ν95 που προσφέρουν προστασία από αυτά έως και 95%.

«Νομίζω ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι αρκετά αποτελεσματικές για καθημερινή χρήση» επισημαίνει η Δρ. Ting Ting Wong, ειδικευόμενος και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο NewYork-Presbyterian Medical Group Brooklyn.

Ν95 vs υφασμάτινης

Μία ακόμα διαθέσιμη επιλογή είναι οι υφασμάτινες μάσκες, που είναι καλύτερες από το να μην φορέσετε καθόλου. «Οι μάσκες υφασμάτων είναι οι πιο διαπερατές και προσφέρουν τη λιγότερη προστασία, αλλά είναι καλύτερες από καθόλου μάσκα», εξηγεί Δρ Eric Cioe-Pena, διευθυντής παγκόσμιας υγείας στο Northwell Health στο New Hyde Park, Νέα Υόρκη.

«Η καλύτερη μάσκα είναι αυτή που θα φορούν οι άνθρωποι ανά πάσα στιγμή όταν βγαίνουν από το σπίτι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: https://www.vita.gr/2021/02/09/ygeia/maska-poia-einai-i-kalyteri-oi-diafores-se-kn95-yfasmatines-kai-xeirourgikes/