Σιγά σιγά αλλά καθόλου δειλά μπαίνουμε στην νέα τουριστική σεζόν η οποία αναμένεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Φαίνεται ότι εκτός των μεγαλύτερων αφίξεων που θα έρθουν στην Κρήτη, όπως διαβάζω στο Creta Live θα είναι αυξημένη και η προσφορά εργασίας από ναυαγοσώστες.
Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις για την απαιτούμενη πιστοποίηση θα είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και αυτό δείχνει ότι κυρίως νέοι άνθρωποι στρέφονται προς αυτό το επάγγελμα για να βγάλουν τα προς το ζην.
Η αυξημένη προσφορά εργασίας, σημαίνει πως υπάρχει και αυξημένη ζήτηση στο επάγγελμα και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι το νερό και το κολύμπι, μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία αλλά μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη εφόσον δεν υπάρξει η κατάλληλη προσοχή.
Κάθε χρόνο δυστυχώς στις Ελληνικές παραλίες πνίγονται άνθρωποι και αυτό συνήθως είναι αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσης, μέτρων προφύλαξης αλλά και τις έλλειψης σεβασμού προς το υγρό στοιχείο το οποίο δεν συγχωρεί λάθη.
Είναι γνωστό σε όλους ότι μετά από φαΐ δεν πρέπει να μπούμε στο νερό, επίσης είναι γνωστό ότι παιδιά δεν δύναται να μπουν στην θάλασσα ασυνόδευτα και ότι τα μπρατσάκια και τα σωσίβια που φορούν δεν είναι σωστικά μέσα αλλά απλά βοηθήματα.
Είναι επίσης γνωστό ότι όταν έχει θαλασσοταραχή, απαγορεύετε να μπεις στο νερό και να πας στα βαθιά γιατί τα κύματα αλλά και τα ρεύματα που μπορεί να υπάρχουν, είναι πολύ πιο ισχυρά από την ανθρώπινη δύναμη.
Απλοί κανόνες οι οποίοι πολλές φορές ακόμα και σε ανθρώπους που τους γνωρίζουν, δεν γίνονται σεβαστοί.
Είναι ζήτημα παιδείας τελικά αλλά και άγνοιας κινδύνου και αυτό έχει να κάνει με το ότι πολύ άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προσωπικά λάθη ίσως να είναι και τα τελευταία.
Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε φόβος για την θάλασσα, αυτό που χρειάζεται είναι σεβασμός σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο ισχυρό από εμάς.
Η θάλασσα δεν συγχωρεί, αλλά δεν έχει κάτι εναντίον μας, είμαστε απλά πολύ μικροί για να μας αντιληφθεί αλλά βλέπουμε πολύ μακριά την σκιά μας.
Οι ναυαγοσώστες μπορεί να παρέχουν μια καλύτερη προστασία στις θάλασσες και τις πισίνες αλλά δεν είναι θεοί ούτε μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια κανενός, εφόσον αυτός δεν προσέξει από μόνος του τον εαυτό του.
Ας ευχηθούμε λοιπόν φέτος να υπάρχουν περισσότεροι ναυαγοσώστες στις πισίνες και τις παραλίες, αλλά να είναι όσο το δυνατόν αχρείαστοι
Γιάννης Ζωγραφάκης
Πηγη: mesogios.gr