Για Τον Βαγγέλη Και Τον Κάθε Βαγγέλη…

Σήμερα αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό κείμενο του Μάρκου Μελιόπουλου. Ας το διαβάσουμε όλοι με προβληματισμό…

Από την ώρα που έμαθα για τον Βαγγέλη ένιωσα σοκ. Ήθελα ν' αποτυπώσω τις σκέψεις μου μήπως εκτονώσω τον θυμό μου, αλλά δεν μπορούσα… Συνέχισα την ημέρα μου κανονικά, πήγα για , μαγείρεψα, φάγαμε αλλά η σκέψη μου ήταν κολλημένη εκεί, σ' αυτό το όμορφο παλικαράκι, που έφυγε τόσο νωρίς τόσο άδικα.

Για Τον Βαγγέλη Και Τον Κάθε Βαγγέλη…

Ένας κόμπος στο λαιμό κι ένα παράπονο. Ένα παράπονο, γιατί ξέρω πως είναι να νιώθεις διαφορετικός,  ξέρω πως είναι να είσαι δακτυλοδεικτούμενος και, ειλικρινά, ξέρω πως η γλώσσα σπάει κόκαλα και η φραστική βία είναι χειρότερη από την φυσική ή σωματική.

Ό,τι και να πω εγώ είναι λίγο. Μπορεί να μην είμαι γονιός αλλά σοκάρομαι στη ιδέα του να μεγαλώνεις ένα παιδί, να αγωνίζεσαι να το κάνεις σωστό άνθρωπο και να φεύγει τόσο άδικα.

Η σχολική βία- το - πες το όπως θες, δυστυχώς έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόκειται για μορφή κακος, εξαναγκασμού, εκφοβισμού. Γονείς, καθηγητές, συνάδελφοι, φίλοι, συμμαθητές, κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στα φαινόμενα βίας! Ορμώμενος από τον Βαγγέλη, θα επικεντρωθώ στην σχολική βία, χωρίς να θεωρώ ότι οποιαδήποτε μορφή βίας είναι αποδεκτή.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: Οποιοσδήποτε ανά πάσα ώρα μπορεί να πέσει θύμα bullying, υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο «ευάλωτοι»:

  • παιδιά με παραπανίσια κιλά, παιδιά που φοράνε γυαλιά ή , παιδιά σε καινούριο ή με λίγο διαφορετικό ντύσιμο από τους υπόλοιπους.
  • παιδιά πιο αδύναμα, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
  • παιδιά με , ή χαμηλή .
  • παιδιά που δεν είναι δημοφιλή.

Πως να αντιμετωπίσεις το bullying:

  • μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι taboo. Πρέπει να έχουν γνώση. Ακόμη κι αν δεν πέσουν θύματα τα ίδια, θα πρέπει να μπορούν να υπερασπιστούν κάποιον συμμαθητή τους.
  • να αφιερώνετε χρόνο και να ακούτε τα παιδιά σας. Μπορείτε να καταλάβετε πολλά από τα λεγόμενά τους.
  • αν γίνεις μάρτυρας σε ένα τέτοιο φαινόμενο, πάρε θέση! Μην διστάσεις να φωνάξεις κάποιον ενήλικα να σε βοηθήσει.
  • Μην διστάσεις να καλέσεις ακόμα και την , αν υπάρχει όπλο στο σκηνικό.

Είναι ένα μεγάλο θέμα. Δεν μπορώ να το καλύψω σ΄ ένα ποστ. Το μόνο που ξέρω είναι ότι κανείς δεν πρέπει να μένει ασυγκίνητος. Δεν ξέρω αν ο Βαγγέλης αυτοκτόνησε, έχω τις αμφιβολίες μου. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Για εμένα είναι δολοφονία…

Εσείς που είστε γονείς, να είστε οι πρώτοι που αποδέχεστε τα παιδιά σας, όσο διαφορετικά και αν είναι και να τα γεμίζετε και να τους λέτε κάθε μέρα πόσο περήφανοι είστε για αυτά.

Καλό ταξίδι Βαγγέλη!

Πηγή>> http://www.misswebbie.gr