Πώς Επιλέγουμε Παιδικό Σταθμό-Χώρο Απασχόλησης

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους τι χρειάζεται το παιδί σας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε αν ένας παιδικός σταθμός πληροί τις προϋποθέσεις και είναι κατάλληλος για εκείνο. To www.olagiativaptisi.gr σας παρουσιάζει πρακτικές συμβουλές για τον ορθή επιλογή του παιδικού σταθμού ή του χώρου απασχόλησης…

– Επιλέξτε να επισκεφτείτε παιδικούς που είναι κοντά στο σπίτι ή στην εργασία σας ώστε σε περίπτωση ανάγκης να βρεθείτε άμεσα στον παιδικό σταθμό.

– Ελέγξτε  την καταλληλότητα του κτιρίου, εάν έχει άδεια και αν είναι εγκεκριμένο. Τίθεται θέμα ς του παιδιού σας.

– Δείτε προσεκτικά την διαμόρφωση του χώρου  εξωτερικά και εσωτερικά.

– Γνωρίστε και παρατηρήστε με διακριτικότητα την των παιδαγωγών.

Πώς Επιλέγουμε Παιδικό Σταθμό-Χώρο Απασχόλησης παιδικός σταθμός
– Ο εσωτερικός χώρος είναι καλό να είναι ευ, με παράθυρα ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος και με πολλά χρώματα. Καλό θα ήταν να υπάρχει στο πάτωμα τοποθετημένη μοκέτα (προς αποφυγή ατυχημάτων) ή χαλιά που βγαίνουν και αερίζονται τακτικά, αλλά  απορρίψτε σταθμούς με μοκέτες από τοίχο σε τοίχο. Εάν ο παιδικός είναι 2 ορόφων και υπάρχουν εσωτερικές σκάλες, ελέγξτε την ασφάλειά τους ώστε μην είναι  απότομα και στενά τα σκαλιά, να υπάρχει κουπαστή ή και σκοινί υποβοήθειας για το ανέβασμα και κατέβασμα της σκάλας από το παιδί.

– Ο εξωτερικός χώρος πρέπει να έχει σωστή και ασφαλή περίφραξη με ψηλά κάγκελα και να υπάρχει εξώπορτα με ασφάλεια. Η αυλή σαν χώρος ελεύθερου παιχνιδιού να είναι άνετος, με χώμα ή με γκαζόν ή με ειδικό μαλακό πάτωμα. Αποφύγετε αυλές με χαλίκια.

– Πρέπει να εξετάσετε το θέμα της καθαριότητας  στις τουαλέτες και στην κουζίνα. Επιθεωρήστε τον χώρο φαγητού, τα σκεύη και γνωρίστε τη μαγείρισσα. Ενημερωθείτε για το αναλυτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού.

– Προτιμήστε έναν παιδικό σταθμό που ο χώρος θα είναι φιλικός προς το παιδί, ώστε να βοηθήσει στην  γρήγορη προσαρμογή του παιδιού από το σπίτι με την μαμά σε έναν νέο χώρο χωρίς τη μαμά.

– Μέρος του παιδαγωγικού κομματιού είναι και τα που διαθέτει ένας παιδικός σταθμός. Πρέπει να υπάρχουν προσβάσιμες και οργανωμένες γωνιές για τα παιδιά με παιχνίδια παιδαγωγικά για τις ελεύθερες δραστηριότητες της ημέρας  π.χ. γωνιά με  κουκλο, απλά ομαδικά παιχνίδια όπως πάζλ και όχι μόνο και αυτοκινητάκια. Ανάλογα την ηλικία του παιδιού δείτε εάν υπάρχουν στον χώρο παιχνίδια ελαφριά, απαλά στην υφή, από ύφασμα ή πλαστικό, αλλά όχι πολύ μικρά σε μέγεθος ώστε να μην υπάρχει να πνιγεί εάν τα φέρει στο στοματάκι του, αλλά και μικρά ζωάκια, κουδουνί, κουκλίτσες με πολλά χρώματα. Εάν  είναι 2 χρονών,  χρειάζεται παιχνίδια που μπορεί να στηθούν όπως ξύλινοι κύβοι και τουβλάκια. Ακόμη παιχνίδια που σπρώχνονται και έλκονται. Για ένα παιδάκι 3 χρονών ιδανικά είναι τα εικονογραφημένα , οι κατασκευές με σπιτάκια, οι οικογένειες ζώων, τα σφηνοτουβλάκια, αλλά και τα χρώματα, τα μολύβια και οι δακτυλομπογιές, ώστε το παιδί να αρχίσει να αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητα ζωγραφίζοντας. Δείτε εάν υπάρχει γωνία βιβλιοθήκης ώστε το παιδί να έχει άμεση πρόσβαση σε εικόνες, σε βιβλία που συνδυάζουν εικόνα και ήχο και υλικά ς. Ένα 4χρονο παιδί αξιοποιεί την ικανότητά του παίζοντας με μια μπάλα ή ένα ποδηλατάκι. Αυξανόμενο είναι σε αυτή την ηλικία το  ενδιαφέρον για παιχνίδια ομαδικά, όπως το κουκλοθέατρο, και παιχνίδια ενσάρκωσης ρόλων (το «μανάβικο», το «κομμωτήριο») κλπ. Δείτε εάν υπάρχουν ανάλογες γωνιές.

<<Πηγή>> Τlife.gr