Εκτόξευση πωλήσεων στα βιολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ

Η είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους του αγροτικού τομέα των την τελευταία δεκαετία.

Από τα 2 εκατ. στρέμματα το 2002 – έτος που το Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ εφάρμοσε τα εθνικά οργανικά πρότυπα  – έχουν φθάσει σήμερα στα 6,5 εκατ. στρέμματα με 3.000 φάρμες να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο (από συμβατική σε οργανική παραγωγή).

Σύμφωνα με στοιχεία του Organic Trade Association (ΟΤΑ), οι πωλήσεις οργανικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί από 3,6 δις δολ. το 1997 σε 39,1 δις δολ. το 2015. Σε πρόσφατη έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες η πλειοψηφία των Αμερικανών καταναλωτών φαίνεται να προτιμάει τα οργανικά προϊόντα σε ποσοστό που αγγίζει το 84%! Οι Αμερικανοί καταναλωτές προτιμούν ολοένα και περισσότερο τα οργανικά τρόφιμα ως πιο υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον, και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες διεισδύουν στην οργανική αγορά, όπως για παράδειγμα τα McDonalds με την καινοτομία οργανικών burger.

Παράλληλα η χρήση οργανικών προϊόντων πέρα από τον τομέα της εστίασης (πχ από βιολογικό βαμβάκι) σημείωσε άνοδο της τάξεως του 14%.

Οι καταναλωτές εμπιστεύονται την γνησιότητα των οργανικών προϊόντων

Οι καταναλωτές είναι πρώτιστα αυτοί που καθόρισαν και καθορίζουν την ανάπτυξη της αγοράς των οργανικών προϊόντων. Από το 1997, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά, έχει σημειωθεί δραματική αύξηση, η οποία μεταξύ άλλων αποδίδεται στα εθνικά πρότυπα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η εφαρμογή των οποίων το 2002 αποσκοπούσε στη διαφάνεια και καθιέρωση εμπιστοσύνης στους καταναλωτές για την γνησιότητα των οργανικών προϊόντων.

Εκτόξευση πωλήσεων στα βιολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ οργανική καλλιέργεια βιολογικά προϊόντα

Παράλληλα, ο παγκόσμιος προσανατολισμός σε φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και , η ενίσχυση της «πράσινης» ς, η ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητο από τους καταναλωτές της αναγκαιότητας εξασφάλισης υγιούς διαβίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους ενάντια σε τρόφιμα που γίνονται με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και την βασισμένη στη Γενετική Μηχανική καλλιέργεια, συντέλεσαν σημαντικά στην ανάπτυξη της αγοράς των οργανικών προϊόντων.

Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Οι ΕΕ – ΗΠΑ έχουν υπογράψει Συμφωνία εταιρικής σχέσης για το εμπόριο οργανικών προϊόντων, από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα αγροτικών προϊόντων, καθώς αναγνωρίζει την πιστοποίηση των εν λόγω προϊόντων εκατέρωθεν (σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου 2012).

Στις ΗΠΑ, τα οργανικά προϊόντα θεωρούνται ο κλάδος με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στη βιομηχανία τροφίμων σήμερα. Τα οργανικά τρόφιμα θεωρούνται υψηλής ποιότητας προϊόντα, καθώς παράγονται χωρίς τη χρήση τυποποιημένων, ενδεχομένως επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον, χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως στα συμβατικά τρόφιμα από τη δεκαετία του '50.

Πηγή: http://www.ellinikigeorgia.gr