Εcomobility: H Οικολογική Μετακίνηση

 {module 61}

Η διάπλαση της Περιβαλλοντικής Αντίληψης των εφήβων αποτελεί επένδυση για το μέλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, όπου οι επιπτώσεις από την αλόγιστη διαβίωση και το έλλειμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, είναι εμφανείς και έντονες. Το Ecomobility

Το σύνθημα της πρωτοβουλίας είναι:“Οι μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται”.

Εcomobility: H Οικολογική Μετακίνηση

Αφορά την φετινή εκστρατεία που λαμβάνει χώρα για συνεχή 7 χρονιά και επίκεντρό της είναι ο σεβασμός στο δικαίωμα ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών. Στη διάρκεια του προγράμματος, ομάδες μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίων, ερευνούν και μελετούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν τα Μέσα Μετακίνησης στην πόλη τους, προετοιμάζουν και προτείνουν λύσεις για την περιοχή τους, τις οποίες παρουσιάζουν σε ειδικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Δήμοι των αντίστοιχων πόλεων με την παρουσία της Τοπικής Κοινότητας.

Το Ecomobility ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να εντοπίσουν ελλείψεις, κακοτεχνίες, να κάνουν έρευνα στο , στο σπίτι για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις/προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και πηγαίνουν σχολείο. Η εργασία τους, θα παρουσιαστεί στο κοινό στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στον δήμο τους σε συνεργασία με το Ecocity. Οι μαθητές πρέπει μόνοι τους και χωρίς επέμβαση ενηλίκων, να παρουσιάσουν το έργο τους. Ενώ , η εργασία μπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώμενο, , στίχους, διάφορες κατασκευές, μακέτες, , έντυπα ή ό,τι όλο θα δημιουργήσει η τους.

Εcomobility: H Οικολογική Μετακίνηση

Κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, πραγματοποιείται η Τελετή Βράβευσης των μαθητών στο Αμφι του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με την παρουσία εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κράτος, την Βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Επιστημονικά Ινστιτούτα και όλους τους φορείς που συνεργάσθηκαν στην εκστρατεία. Η ομάδα με την καλύτερη εργασία και ο καθηγητής τους, φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην και περιηγούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου συναντούνται με Ευρωβουλευτές.Επίσης τέσσερις ομάδες μαθητών, με τις πιο δημιουργικές εργασίες φιλοξενούνται στο Ecocamp την περιβαλλοντική κατασκήνωση, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ecocity στα Καλάβρυτα. Επιπλέον τα τρία τελευταία α διοργανώνεται σε ειδικό χώρο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η έκθεση με τα έργα και τις δημιουργίες των μαθητών, την οποία επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων

Φέτος, ομάδες μαθητών, από 27 πόλεις της χώρας, μελέτησαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και συνθήκες μετακίνησης στην πόλη που ζουν και επίσης προτείνουν σωστούς τρόπους για την καλύτερη και σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς, στην πόλη που ζουν με σκοπό και στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις!

Για παράδειγμα κάποιες από τις διαπιστώσεις των μαθητών σε κάποιες πόλεις ήταν:

 • Μετρήσεις ηχος
 • Καταλήψεις πεζοδρομίων
 • Έλλειψη ελέγχου στάθμευσης
 • Αδιαφορία των οδηγών
 • Αδυναμία ποδηλασίας στην πόλη
 • Έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πεζών.

Ενώ κάποιες από τις προτάσεις είναι:

 • Δρομολόγηση mini bus
 • Δημιουργία χώρων στάθμευσης (υπόγειων και μη)
 • Η χρήση του ποδηλάτου με τη δημιουργία ποδηλατόδρομου αλλά και την ενοικίαση ποδηλάτων από τον Δήμο
 • Συχνότερα δρομολόγια των Μέσων Μεταφοράς
 • Περπάτημα
 • Πιο προσεχτική Αστυνόμευση
 • Δημιουργία τραμ
 • Χρήση υβριδικών λεωφορείων
 • Διόρθωση των πινακίδων σήμανσης

Η λύση θα έρθει από τα παιδιά, γιατί μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να σέβεσαι το περιβάλλον στο οποίο ζεις!… Αξίζει να ανφέρουμε ότι το Γυμνάσιο Κουτσουρά, φέτος για 2η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στην Εκστρατεία ECOMOBILITY ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ που διοργανώνεται από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Είναι το μοναδικό σχολείο από την που συμμετέχει φέτος στο Διαγωνισμό.

<<Συντάκτρια>> Βιολόγος Ειρήνη Ταλιούρη