Διαταραχή προσωπικότητας δείχνει η εμμονή με τις selfies!

Όλοι μας έχουμε ένα ή δύο φίλους που τους αρέσει να βγάζουν selfies σε σημείο ανησυχητικό. Τώρα, χάρη σε κάποια νέα στοιχεία, έχουμε πραγματικούς λόγους να ανησυχούμε. Βλέπετε, οι ψυχολόγοι έχουν συνδέσει την ψυχαναγκαστική λήψη των selfies με μια σειρά από θέματα ψυχικής υγείας και προσωπικότητας.

Ίσως σκεφθείτε ότι αυτό ισχύει μόνο για τους ανθρώπους που βγάζουν πάρα πολλές φωτογραφίες. Βασικά, όχι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, ακόμη και μόνο τρεις selfies καθημερινά είναι αιτία ανησυχίας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα θέματα που λένε οι ειδικοί.

Διαταραχή προσωπικότητας δείχνει η εμμονή με τις selfies!

Ναρκισσισμός

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα χαρακτηριστικά ναρκισσιστικής προσωπικότητας τείνουν να δημοσιεύουν περισσότερες selfies τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Η επεξεργασία μιας πριν την δημοσιεύσουν είναι ένα σημάδι ακόμα μεγαλύτερου ναρκισσισμού. Τα ναρκισσιστικά άτομα χρειάζονται θαυμασμό για να λειτουργήσουν. Η δημοσίευση μιας selfie τους επιτρέπει να πάρουν αυτόν το θαυμασμό μέσα από τα like και τα σχόλια.

Αυτό το είδος θαυμασμού είναι εξαιρετικά παραπλανητικός λόγω της ανειλικρινούς φύσης των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό όμως δεν κάνει τον ναρκισσιστή να το καταλάβει.

Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος 

Οι δυο στους τρεις που έρχονται να με δουν με διαταραχή δυσμορφίας του σώματος,από τότε που βγήκαν τα τηλέφωνα με φωτογραφική μηχανή, έχουν μια μανία να βγάζουν φωτογραφίες τους και να τις δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης', λέει ο ψυχίατρος Dr David Veale.

Ένας Βρετανός έφηβος με αυτήν την διαταραχή, στην πραγματικότητα προσπάθησε να αυτοκτονήσει όταν δεν μπορούσε να βγάλει μια τέλεια selfie.

Ο 19-χρονος Danny Bowman περνούσε 10 ώρες βγάζοντας έως και 200 selfies κάθε μέρα. Δεν βγήκε από το σπίτι του για έξι συνεχόμενους μήνες. Φυσικά, η περίπτωση του Danny είναι ακραία. Όμως, η δήλωση που έκανε και που ισχύει παγκόσμια, φέρνει ρίγος στην σπονδυλική μας στήλη: ‘

Το μόνο πράγμα που νοιαζόμουν ήταν να έχω το τηλέφωνό μου μαζί, για να μπορώ να βγάζω κάθε στιγμή που ήθελα μια εικόνα του εαυτού μου.' Σε ασθενείς με διαταραχή δυσμορφίας του σώματος, η λήψη ψυχαναγκαστικών selfies συχνά συνοδεύεται από μια διατροφική διαταραχή.

Χαμηλή αυτο-εκτίμηση

Σύμφωνα με την ειδικό ψυχικής υγείας Τina Sadri, συμπεριφορές όπως οι συχνές φωτογραφίες selfie δείχνουν ότι ‘μπορεί να είναι μια στρατηγική αυτο-παρουσίασης για να αντισταθμίσουν την πολύ χαμηλή και εύθραυστη αυτοεκτίμηση.'

Ενώ μια selfie μπορεί να φαίνεται ότι ενισχύει την αυτοεκτίμηση κάποιου, στην πραγματικότητα αυτό γίνεται με έναν αρνητικό τρόπο. ‘Οι έφηβοι που συχνά οδηγούνται από την αν, στο να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό προφίλ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αρνητική πλευρά της αυτο-προσωπογραφίας', λέει η ψυχολόγος Lucie Hemmen.

Αν ένα νεαρό κορίτσι ποζάρει προκλητικά και παίρνει 300 likes για την εν λόγω φωτογραφία, είναι ψεύτικη αυτοεκτίμηση για αυτό το παιδί.