Χρήμα και παιδί: 5 λάθη που κάνουν οι γονείς

Η έφερε στο προσκήνιο πολλά ζητήματα για κάθε οικογένεια με κυρίαρχο βεβαίως τη διαχείριση των χρημάτων. Καλώς ή κακώς τα παιδιά βρέθηκαν εν μέσω συζητήσεων για τα και ανάγκες που πολλές φορές αδυνατούσαν να κατανοήσουν αλλά και οι γονείς δεν ήξεραν πώς να εξηγήσουν. Η ψυχολόγος-σχολική σύμβουλος Αναστασία Γκοτσοπούλου  εξηγεί 5 βασικά λάθη που δεν πρέπει να κάνεις σε σχέση με το παιδί σου και τα χρήματα ώστε να τα διαπαιδαγωγήσεις σωστά!

Χρήμα και παιδί: 5 λάθη που κάνουν οι γονείς χρήμα

Λάθος πρώτο: Να περιμένεις μέχρι το παιδί σου να μεγαλώσει για να του μιλήσεις για τα χρήματα
Είναι λάθος να αφήνεις τα παιδιά από μικρή ηλικία με λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων. Ήδη από την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά κατανοούν βασικές έννοιες σε σχέση με τα χρήματα, για το αν πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες για να αγοράσουμε κάτι, ότι χρειάζεται να μαζέψουμε χρήματα για να αγοράσουμε κάτι κ.ο.κ. Επομένως μην αφήνετε τα παιδιά στην άγνοια ότι τα πάντα αγοράζονται με ευκολία και εξηγήστε τους από νωρίς ότι αυτά που μας αρέσουν για να τα αγοράσουμε πρέπει να μαζέψουμε χρήματα.

Λάθος δεύτερο: Να δωροδοκείς το παιδί για να κάνει αυτά που πρέπει
Δεν είναι κακό να δίνεις στο παιδί χαρτζιλίκι αλλά να του δίνεις χρήματα για να στρώσει το κρεβάτι του ή να μαζέψει τα του, δηλαδή για τα καθήκοντά του που πρέπει ούτως ή άλλως να κάνει είναι μια λάθος πρακτική. Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν την έννοια της ευθύνης μέσα στην οικογένεια και να τη διαχωρίζουν από άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Λάθος τρίτο: Να τάζεις χρήματα για να φέρει καλούς βαθμούς
Γενικώς η δωροδοκία είναι μια πρακτική που πρέπει να αποφεύγεται. Ειδικά σε σχέση με τα μαθήματα είναι μια πρακτική που ούτως ή άλλως έχει αμφίβολα αποτελέσματα γιατί κανείς δεν εγγυάται στο γονιό ότι το παιδί του θα του φέρει καλούς βαθμούς μόνο και μόνο για να πάρει χρήματα ή κάποια αμοιβή. Το θέμα είναι να έχει το παιδί κίνητρα για να διαβάσει που να μη σχετίζονται με το χρήμα ή άλλους ωφελιμιστικούς παράγοντες και όχι να καταφεύγουν οι γονείς σε τέτοιες μεθόδους για να τα πείσουν.

Λάθος τέταρτο: Να μιλάς για τα οικονομικά μόνο στα α και όχι στα
Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι τα αγ είναι πιο έξυπνα και ικανά στη διαχείριση του χρήματος για το λόγο αυτό και μιλούν μόνο στους γιους για το θέμα. Μέγα λάθος καθώς τα κορίτσια είναι συνήθως και πιο ώριμα και εξίσου ικανά!

Λάθος πέμπτο: Να κάνεις… διάλεξη στο παιδί για τα οικονομικά και να μην τηρείς εσύ τους κανόνες!
Το έχουμε πει, τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους και είναι λογικό. Επομένως δε γίνεται να τους διδάσκεις τις αρχές της εξοικονόμησης και την ίδια στιγμή να σπαταλάς χρήματα αλόγιστα. Επιπλέον καλό είναι να δίνετε στα παιδιά απτά παραδείγματα της δικής σας σωστής διαχείρισης των οικονομικών ώστε να βλέπουν στην πράξη πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι τα πράγματα. Όλα αυτά βέβαια σε συνάρτηση με την ηλικία τους και την ωριμότητά τους.

Πηγή: http://www.tlife.gr