Ομαλή Επιστροφή στο Σχολείο!

Το τελείωσε, επιστρέψαμε στο σπίτι και σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία. Το τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί και το τέλος μίας μεγάλης περιόδου χαλάρωσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Σταδιακά καλούνται να αλλάξουν και πάλι την καθημερινότητά τους και να προετοιμαστούν για την επάνοδό τους στο . Το δομημένο σχολικό πρόγραμμα έρχεται να αντικαταστήσει την έως τώρα ανέμελη καθημερινότητα του καλοκαιριού.

Η επιστροφή στο σχολείο είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Για κάποια παιδιά αποτελεί μία πολύ ευχάριστη στιγμή ενώ για κάποια άλλα η προσαρμογή είναι δύσκολη.   Πώς αισθάνονται τα παιδιά για την επιστροφή στο σχολείο; Η επάνοδος των παιδιών στο σχολείο μπορεί να τους δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά θα δείχνουν ενθουσιασμένα που θα έρθουν και πάλι σε επαφή με τους φίλους τους. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστηθούν πολύ με την αγορά των νέων χαρτικών, βιβλίων και ενδυμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να αισθανθούν και πίεση για τη φετινή τους πορεία στην τάξη ή να νιώσουν στεναχωρημένα και αναστατωμένα που διακόπτονται οι τους.Πολλά παιδιά μάλιστα πιέζονται ώστε οι αποδόσεις τους να είναι αυτές που αναμένουν οι γονείς, οι δάσκαλοι ή άλλα μέλη του περιβάλλοντός τους.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές μεγαλύτερων τάξεων και ιδιαιτέρως εκείνοι που πρόκειται να εξεταστούν πανελλαδικά στο τέλος της χρονιάς που έρχεται, ανησυχούν τόσο για το φόρτο εργασίας όσο και για το πώς πρέπει να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ σχολείου, μελέτης και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν βιώσει διαφορετικές εμπειρίες στο σχολείο τις οποίες οι γονείς οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη. Για παράδειγμα αν κάποιο παιδί έχει δεχθεί απειλή από κάποιο συμμαθητή ή έχει αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες στην επικοινωνία με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του τότε η ανησυχία για την επαναφορά στο σχολείο θα είναι μεγαλύτερη.  

Ομαλή Επιστροφή στο Σχολείο!

Πώς μπορούν οι γονείς να κάνουν ευκολότερη τη μετάβαση στο σχολείο; Είτε τα παιδιά αισθάνονται ενθουσιασμένα για την επιστροφή στο σχολείο είτε όχι, οι γονείς μπορούν να κάνουν τη μετάβαση τους από το καλοκαίρι στο ευκολότερη επαναφέροντάς τα σταδιακά στο νέο πρόγραμμα. Μία ή δύο εβδομάδες πριν (αναλογικά πάντα με την ηλικία του παιδιού) ξεκινήστε την επαναφορά στη σχολική καθημερινότητα. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν μία σταδιακή προσαρμογή στους ρυθμούς του σχολείου.   Ώρες ύπνου… Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γονείς και τα παιδιά είναι πιο χαλαροί όσον αφορά στην τήρηση του ωραρίου ύπνου. Συχνά μάλιστα το ξυπνητήρι εγκαταλείπεται και τα παιδιά συνηθίζουν να κοιμούνται και να ξυπνούν όποια ώρα θελήσουν. Εάν η ώρα που κοιμάται το παιδί έχει παρασυρθεί αρκετά πιο αργά είναι ωφέλιμο μία έως δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη ημέρα του σχολείου, να προσαρμόσετε το πρόγραμμα του παιδιού σας για να ταιριάζει με την εποχή που αυτός ή αυτή θα πρέπει να ξυπνήσει και να πάει για ύπνο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.  

Προετοιμασία σχολικών ειδών! Μία ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά είναι η έξοδος για την αγορά των νέων σχολικών ειδών που θα χρειαστούν για τη νέα χρονιά. Ένα καινούριο σχολικό σακίδιο, πολύχρωμα τετράδια και στυλό ή ακόμα και μία μοντέρνα μολυβοθήκη θα είναι το κίνητρο για να περιμένουν την πρώτη μέρα του σχολείου με και καλή διάθεση. Επίσης, η αγορά νέων ρούχων για το σχολείο θα είναι μία νότα ευχαρίστησης που θα τα εξοικειώσει γρήγορα με τη νέα καθημερινότητα. Μπορείτε να συνδυάσετε τις νέες αγορές με μία βόλτα για φαγητό (προτιμήστε το αγαπημένο τους) κατά την οποία θα αποχαιρετίσετε όλοι μαζί το καλοκαίρι και θα μιλήσετε για τη νέα σχολική χρονιά.  

Διαβάστε μαζί Επισκεφτείτε μαζί την τοπική βιβλιοθήκη και βρείτε χρόνο να διαβάσετε μαζί κάποια από τις σειρές βιβλίων που κυκλοφορούν δίνοντας του την επιλογή να διαλέξει το θέμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Είναι ένας ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος για να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις κατά την επιστροφή του στο σχολείο.  

Νέα εξωσχολική δραστηριότητα... Ταυτόχρονα με τη νέα σχολική χρονιά δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει μία εξωσχολική δραστηριότητα. Η , το , το μπαλέτο ή η θα βοηθήσουν σημαντικά τόσο στη σωματική υγεία του παιδιού σας όσο και στην κοινωνικοποίησή του, αφού θα έρχεται καθημερινά σε επαφή με κόσμο κάνοντας ταυτόχρονα κάτι που του αρέσει και προσφέροντας σε εσάς λίγες ώρες χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Συζητήστε με το παιδί για τη νέα χρονιά! Μιλήστε με το παιδί σας σχετικά με το επερχόμενο σχολικό έτος. Μία τέτοια συνομιλία θα διευκολύνει την οποιαδήποτε ανησυχία του καθώς θα του προσφέρετε τη δυνατότητα να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του, τους πιθανούς φόβους του και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει. Εξερευνήστε μαζί τι θα του φανεί διασκεδαστικό, τι πιστεύει ότι θα μάθει φέτος και αν υπάρχει κάποιος στόχος που θέλει να θέσει. 

<Πηγή> Tlife