3η Ημέρα για την Γιορτή Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο

Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνει και φέτος την 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που θα πραγματοποιείται 1–7 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Μουσικές και συγκροτήματα από την αλλά και από την υπόλοιπη χώρα, συναυλίες και δρώμενα, θα συνθέτουν καθημερινά την ατζέντα εκδηλώσεων της Γιορτής.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 5ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο κορυφαίες συναυλίες Κρητικής μουσικής, ενώ τις υπόλοιπες βραδιές οι επισκέπτες θα απολαύσουν Κρητικά συγκροτήματα, αλλά και γνωστές μπάντες από την υπόλοιπη χώρα, συναυλίες έντεχνων Ελλήνων ερμηνευτών, μοναδικά καλλιτεχνικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη και την Κάσο, ενώ καθημερινά θα γίνεται απαγγελία κρητικών μαντινάδων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.cretandietfestival.gr.

3η Ημέρα για την Γιορτή Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο Ρέθυμνο Events Ρέθυμνο

Ειδικότερα σας παραθέτουμε το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας:

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

21:00 Συναυλία με τους ΧΑΪΝHΔΕΣ

Οι διάσημοι Χαϊνηδες παρουσιάζουν την τους, με το δικό τους μοναδικό τρόπο! «Εκ της Αστυνομικής Διευθύνσεως: Με υψηλόν αίσθημα ευθύνης ανακοινώνομεν στους φιλομούσους ακροατάς, τας βασίμους υποψίας μας ότι η ανυπόταχτος ομάς των «ΧΑΪΝΗΔΩΝ» θα επιδράμει προσεχώς εντός της περιοχής τους. Πάσα βοήθεια εις την ν των ανταμοιφθήσεται δι' απαλλαγής καταβολής ΕΝΦΙΑ και διοδίων εις τας εθνικάς οδούς. Επισημαίνομεν δε ότι η εν λόγω ληστοσυμμορία παραμένει ασύλληπτος εκ της εποχής που η Νεκρά Θάλασσα ήτο Νοσούσα και αποτελεί τον υπ' αριθμόν έναν κίνδυνον δια την δημοσίαν ν, μετά το πυρηνικό πρόγραμμα του βορειοκορεάτου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο εκτελεστικός βραχίων της σπείρας ,εις την παρούσα φάσιν, αποτελείται από τους: Αποστολάκην Δημήτριον (λύρα, τραγούδι), Κανέλλον Παναγιώτην (τύμπανα), Σπυριδούλαν Μπάκαν (τραγούδι), Μπρένταν Δημήτριον (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλι, φλογέρα), Νικόπουλον Μιχαήλ(λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι, τραγούδι), Νόνην Ιωάννην (μπάσο)

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

20:30 Συναυλία με τη ΜΑΡΙΑ ΛΑΤΣΙΝΟΥ

Η κρητική λύρα συναντά το πιάνο, το ακορντεόν, το μπάσο και τα τύμπανα και ενώνονται με τη φωνή της Μαρίας Λατσίνου, με μια μοναδική αρμονία, για μια ξεχωριστή συναυλία! Με ήχο που ανανεώνει το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι μπολιάζοντας το γόνιμα με jazzy, μεσογειακά και παραδοσιακά στοιχεία, διατηρώντας παράλληλα τη ροκ ενέργεια ενός δυναμικού live σχήματος και στίχο σημερινό που αφορά τον ακροατή, η Μαρία Λατσίνου είναι το νέο, ραγδαία ανερχόμενο, όνομα της νέας ελληνικής σκηνής.

21:30 Συναυλία με τους SBARAQUACK (Rock'n Roll, Funk, Disco, Balkan)

Οι Sbaraquack διασκευάζουν κομμάτια απο James Brown μέχρι Britney Spears, απο Βλάσση Μπονάτσο μέχρι Τom Jones. Τα live τους είναι ενα non-stop χορευτικό προγραμμα με χιουμορ εντός και εκτός των κομματιών με front man τον Δημήτρη “Πάπια” Σκουρτη.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

20:00 Το τόξο της Λύρας

Μια μοναδική εκδήλωση, που ενώνει τις κοινές παραδόσεις της Κρήτης και της Κάσου. Τη γεύση και τον πολιτισμό γύρω από το πιλάφι του γλεντιού και τη λύρα.

Στο τόξο της λύρας – στην Κρήτη και στην Κάσο – το γλέντι του γάμου και του πανηγυριού δεν είναι απλή διασκέδαση, αλλά επικοινωνία με την ίδια ιδεολογία, τους ίδιους κώδικες ζωής. Το παραδοσιακό γλέντι εξελίσσεται σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από το καζάνι με το πιλάφι. Στην Κρήτη το πιλάφι στηρίζεται αποκλειστικά στη δύναμη του ζωμού των σφαχτών με την προσθήκη μόνο αλατιού και λεμονιού. Στην Κάσο πάλι, «κινίζουν» το πιλάφι, το καίνε με βούτυρο και το σερβίρουν πασπαλισμένο με τριμμένη . Παντού, όμως, η γεύση του πιλαφιού είναι ένα δι στη γεύση και τον πολιτισμό της παράδοσής μας, που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να κάνουμε.

21:00 Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο Αρκάδι και τον Βαγγέλη Γκαλονάκη με το συγκρότημά του.

21:30 Κρητική και Κασσιώτικη Μουσική και Χοροί

Με τους μουσικούς: Περσελής Γιώργος, Κωνσταντίνος Μηνάς Ηλίας Διακάκης

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

21:00 Χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Τζανιδάκης.

21:30 Συναυλία με τον ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΛΑ

Ο παγκόσμιος πρεσβευτής της Κρητικής μουσικής, ο σπουδαίος καλλις Βασίλης Σκουλάς, θα κλείσει με μια μοναδική συναυλία την 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Ο Βασίλης Σκουλάς, έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην και στην Γερμανία και όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί. Το Σεργιάνισμα στην Κρήτη , η Κρητική ανθολογία , Τα τραγούδια του σίδερου και του νερού”, Άσπρο μαντήλι ανέμιζε, Στο ξέσπασμα του Φεγγαριού είναι μόνο μερικές από τις δισκογραφικές δουλειές του σπουδαίου καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά από τα .

Ποιητικός αυτοσχεδιασμός  Καθημερινή απαγγελία μαντινάδων από το Σύλλογο Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς».