Τι να πούμε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Τα πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εκατομμύρια παιδιά σε κάθε γωνιά της γης περιμένουν με τον ερχομό του Αϊ Βασίλη, του καλοκάγαθου εκείνου γέροντα με την μακριά λευκή γενειάδα που τρυπώνει από τις καμινάδες μας φορτωμένος δώρα. Καθώς οι ημέρες αυτές πλησιάζουν, πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται κατά πόσο η διατήρηση του μύθου στο πρόσωπο του Άγιου Βασίλη είναι τελικά καλή η όχι για το παιδί τους και σε ποια ηλικία και με ποιον τρόπο θα πρέπει να του αποκαλύψουν την αλήθεια.

Τι να πούμε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη Χριστούγεννα Άγιος Βασίλης

Το να πιστεύουν τα παιδιά σε μύθους και σύμβολα όπως είναι ο Αϊ Βασίλης αποτελεί ένα υγιές και φυσιολογικό κομμάτι της ψυχοσυναισθηματικής τους ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται και ενισχύεται η των παιδιών και η δημιουργική τους σκέψη. Δυσνόητες έννοιες μπορούν να κατανοηθούν ευκολότερα μέσα από φανταστικούς χαρακτήρες. Τα και οι φανταστικοί ήρωες ανέκαθεν αξιοποιούνταν εκπαιδευτικά από τους γονείς μεταφέροντας στα παιδιά σημαντικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα. Με αφορμή τον μύθο του Αϊ Βασίλη για παράδειγμα, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να διδάξουν στα παιδιά τους έννοιες και αξίες όπως είναι η γενναιοδωρία, η , η προσφορά και η αλληλεγγύη. Η του Αϊ Βασίλη είναι μια ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να ονειρευτούν και να ξεφύγουν από την σοβαρή και πολλές φορές σκληρή καθημερινότητα των ενηλίκων. Και εμείς μπορούμε με την σειρά μας να συμμετέχουμε σε όλο αυτό τον φανταστικό και μαγικό κόσμο , και να αδράξουμε την ευκαιρία να έρθουμε λίγο πιο κοντά τους μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες και όπως το να ετοιμάσουμε για παράδειγμα μαζί τους ένα γράμμα προς τον Αϊ Βασίλη.

υμφώνα με τις περισσότερες , τα παιδιά δεν νιώθουν εξαπατημένα αλλά αντιθέτως αντιδρούν θετικά όταν ανακαλύπτουν την αλήθεια νιώθοντας περηφάνια που πλέον είναι πιο κοντά στον κόσμο των μεγάλων.

Ποια είναι όμως η σωστή στιγμή για να αποκαλύψουμε στα παιδιά την αλήθεια; Επί της ουσίας, δεν υπάρχει σωστή χρονική στιγμή. Το κάθε παιδί ξεχωριστά έχει ένα δικό του τρόπο για να μας δείξει μέχρι πότε χρειάζεται να πιστεύει στον Αϊ Βασίλη. Εμείς θα πρέπει απλά να καταλάβουμε τα σημάδια. Από την ηλικία των 6 ετών και πάνω περίπου, τα παιδιά είναι πλέον ικανά να ξεχωρίσουν σιγά σιγά το πραγματικό από το φανταστικό. Και εκεί κοντά συνήθως ξεκινά και η φάση της αμφισβήτησης: <<Και πως χωράει μέσα από το τζάκι; >>, <<Και στα σπίτια που δεν υπάρχει τζάκι πως πηγαίνει;>>. Το παιδί θέτει όλο και πιο πολλές ερωτήσεις και θέλει να μάθει την αλήθεια: << Τελικά υπάρχει Αϊ Βασίλης; >>. Απαντήστε στις ερωτήσεις του με μια δική σας: <<Εσύ τι πιστεύεις; >>. Ανάλογα με την απάντηση που θα λάβετε θα καταλάβετε και αν είναι έτοιμο να μάθει την αλήθεια. Με λίγα λόγια είναι καλύτερα η συζήτηση να ξεκινήσει όταν το ίδιο το παιδί εκφράσει τον προβληματισμό του και όχι από δική σας πρωτοβουλία. Αν πάλι το παιδί σας συνεχίζει να θέλει να πιστεύει στον Αϊ Βασίλη μην το προσγειώσετε απότομα στην πραγματικότητα. Κάποια παιδιά διανύουν μια περίοδο όπου καταβάθος γνωρίζουν την αλήθεια και απλά δεν θέλουν ακόμα να πάψουν να πιστεύουν σε αυτή την όμορφη ιστορία.

Ο Αϊ Βασίλης λοιπόν μπορεί να μην υπάρχει στην πραγματικότητα έτσι όπως τον παρουσιάζουμε στα παιδιά όταν είναι μικρά, όλα όμως όσα αντιπροσωπεύει είναι αληθινά. Όλοι κρύβουμε έναν μικρό Αϊ Βασίλη μέσα μας. Κάθε φορά που μοιράζουμε απλόχερα γύρω μας χαρά και ελπίδα, κάθε φορά που νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο μας, κάθε φορά που προσφέρουμε αγάπη άνευ όρων και κάθε φορά που βοηθάμε εκείνους που έχουν την ανάγκη μας. Κάθε φορά που σκεπτόμαστε και πράττουμε με γνώμονα το ‘'Εμείς'' και όχι το ‘'Εγώ'' μας. Και αυτό είναι και το πιο σημαντικό μήνυμα που αυτές ειδικά τις μέρες οφείλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας.

 

Ήρα Κουρή

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Msc Παιδοψυχολογίας