Υπερθέαμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με Ευρωπαϊκή διάσταση που συγκεντρώνουν τα ‘' φώτα της δημοσιότητας στο Ηράκλειο Κρήτης.
Από 1 έως και 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται στο Ηράκλειο Κρήτης, τα δρώμενα τέχνης και πολιτισμού με τίτλο «Ρίζες», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «CARAVAN NEXT. Feed the future: Art moving cities», καλλιτεχνικός συνδιοργανωτής του οποίου από, την Ελλάδα, είναι το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, ενώ τεχνολογικός συνδιοργανωτής είναι το οπτικοακουστικό τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) και τελεί με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της Πολιτισμικής Κρήτης Η.Π.Α. και υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Για τέσσερις ημέρες όλη η πόλη θα είναι μια σκηνή με ελεύθερη είσοδο! Σε τέσσερα διαφορετικά μέρη της πόλης του Ηρακλείου, 33 «κοινότητες» (σύλλογοι πολιτιστικοί, αθλητικοί, θεατρικές και χορευτικές ομάδες, χορωδίες, ορχήστρες, ΜΚΟ, κοινωνικές ομάδες, κ.ά.) αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συναντιούνται και με την καθοδήγηση του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, που επιλέχθηκε ως συνδιοργανωτής του προγράμματος για την Κρήτη, δίνουν με καλλιτεχνικό τρόπο, την απάντησή τους, στο ερώτημα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος». Πάνω από 200 άτομα – μέλη των ομάδων που συμμετέχουν, λένε με το δικό τους τρόπο: «0ι «Ρίζες» είναι η ιστορία μας, μας υποδεικνύουν αυτό που είμαστε, μας βοηθούν να μάθουμε από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Δεν οραματιζόμαστε το μέλλον της Ευρώπης, απλά γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ. Το ζούμε σε συνάφεια με το παρελθόν μας, μέσα από τους προγόνους μας, μέσα από τη γλώσσα μας, μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας. Με αυτά ζήσαμε και με αυτά ζούμε».
Το ίδιο μήνυμα έδωσαν και σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης οι εκπρόσωποι των διοργανωτών των εκδηλώσεων ο Κώστας Φασουλάκης εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, ο εκπρόσωπος του ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Αντώνης Διάμαντης, η Anna – Marie Houe υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος Caravan Next, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Σταύρος Χριστοδουλάκης καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού και άλλοι συντελεστές των εκδηλώσεων. Όλοι οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα των εκδηλώσεων και απηύθυναν ‘' ανοιχτό κάλεσμα ‘' στους φορείς και τους πολίτες της Κρήτης να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα “Caravan Next” όπως είπε η εκπρόσωπος επικοινωνίας του προγράμματος είναι ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας, που συνδέει επαγγελματίες καλλιτέχνες τοπικές κοινότητες και πολίτες με ένα δίκτυο από θεατρικούς οργανισμούς και πολιτιστικά ιδρύματα από ολόκληρη την Ευρώπη. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 κοινότητες σε τουλάχιστο 75 διαφορετικά σημεία της Ευρώπης θα συναντηθούν στο πεδίο του θεάτρου και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και θα εκφραστούν καλλιτεχνικά και κοινωνικά απέναντι στις ευρωπαϊκές προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας. Το αποτέλεσμα θα είναι πάνω από 100 παραστάσεις και ένας ατέλειωτος αριθμός νέων κοινωνικών σχέσεων που θα δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε Θέατρο από την Κοινότητα στην Κοινωνία. Βασικός οργανωτής του προγράμματος είναι το παγκοσμίου φήμης θέατρου Οντίν από τη Δανία και το CTC (Πανεπιστήμιο του Τορίνο) και πραγματοποιείται με τη συνεργασία 11 άλλων Ευρωπαίων εταίρων. Συνχρηματοδοτείται από το Τμήμα “Creative Europe Programme” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδιοργανωτής για την Ελλάδα είναι το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ που πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης από 1-4 Σεπτεμβρίου 2016 με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της Πολιτισμικής Κρήτης Η.Π.Α. και υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Για τις εκδηλώσεις ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης δήλωσε « Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε συνεργασία με το ΟΜΜΑ STUDIO και το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πρόγραμμα Caravan Next, ένας θεσμός πλέον στην Ευρώπη όπου έχομε την τύχη να το φιλοξενούμε φέτος στην Κρήτη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία να προβάλουμε τον κρητικό πολιτισμό και να δείξουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Κρήτη μέσα από τη διαχρονική της παρουσία συμμετέχει σημαντικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κουλτούρας και του πολιτισμού.» Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης πρόσθεσε : « Είμαι πάρα πολύ περήφανος και χαρούμενος που είχαμε την επιτυχία να πάρουμε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αυτό το ευρωπαϊκό φεστιβάλ και σας περιμένω όλους από πρώτη του μηνός να απολαύσουμε μαζί με όλες αυτές τις ομάδες που συμμετέχουν και όλους τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας το φεστιβάλ.» Την τεχνολογική στήριξη των εκδηλώσεων έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο εκπρόσωπος του ομότιμος καθηγητής Σταύρος Χριστοδουλάκης δήλωσε « Το Πολυτεχνείο είναι ο κύριος τεχνικός συνεργάτης σε θέματα πληροφορικής. Στόχος του Caravan Next είναι όχι μόνο το παραδοσιακό θέατρο, αλλά πως θα χρησιμοποιήσετε τα καινούργια μέσα επικοινωνίας για να έχει μεγαλύτερη –αν θέλετε- ανταπόκριση από τον κόσμο. Από τη δική μας πλευρά επομένως υποστηρίζουμε αυτή τη δουλειά, τη δουλειά της πληροφορικής. Έχουμε φτιάξει και έχομε δώσει λογισμικό το οποίο πρώτα απ΄ όλα σου επιτρέπει μέσα στα κινητά, σε εφαρμογές i-phones, σε εφαρμογές adroid, να δημιουργήσει μια κοινότητα χρηστών που ενδιαφέρονται για το θέατρο, να τους επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ τους να τους αφήσει να παρακολουθήσουν ποια γεγονότα πρόκειται να λάβουν χώρα σε κάθε μέρος, πότε, που ακριβώς γίνονται, να τους υποστηρίξει με χάρτες για να πάνε να δούνε όλα αυτά τα πράγματα, να τους αφήσει να κάνουν σχολιασμό, να βάλουν τις δικές τους φωτογραφίες, τη δική τους ιδέα για το πώς αισθάνονται για αυτό που συμβαίνει. Όλη αυτή την υποστήριξη την κάνουμε στις εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα…». Ο εκπρόσωπος του ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Αντώνης Διαμαντής αναφέρθηκε στη μοναδικότητα των εκδηλώσεων που γίνονται στην Κρήτη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλους τους συνδιοργανωτές και τους συντελεστές των εκδηλώσεων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των τεσσάρων ημερών έχει ως εξής:
ΜΕΡΑ 1η: «Μυθολογία της Κρήτης», 1-09-2016, Λιµάνι Ηρακλείου (Μαρίνα), 8.00μ.μ.
Εκπαιδεύτρια-Εµψυχώτρια : Γωγώ Πετραλή (Χορεύτρια-Χορογράφος)
8.00
Το δρώµενο ξεκινά µε την εφαρµογή για παιδιά “της ψηφιακής µαριονέτας και του ψηφιακού Καραγκιόζη” του Εργαστηρίου TUC/MUSIC του
Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά). Θεατρικό παιχνίδι από το Brama Theatre, Πολωνία, µε τη Jennifer Grissey.
8.30 Δρώµενα Συλλόγων.
Συμμετέχουν: Οµάδα Χορού «Φυσαλίδα», Ιστιοπλοικός Όµιλος Ηρακλείου, «Καλλίροον» Σχολή πολεµικών Τεχνών, Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «Το Μέλλον», Φιλαθλητικός Γυµναστικός Σύλλογος Ηρακλείου, Οµάδα Heraklion Tricking Community (HTC), Σχολή Χορού «Εν Χορώ», Αθλητικός Σύλλογος Ολυµπιακού Τάε Kβο Nτo «Αγωγή», Ελληνικός Σύλλογος Ψυχοσύνθεσης, Σύλλογος Παιδαγωγών – Εµψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης», Πολιτιστικός Σύλλογος “Συνοµιλώντας µε τον Μινωικό Πολιτισµό”, Λουκία Ορφανού , Μαρίτζια Κατσούνα (μουσικός)
9.30
Απονοµή διπλωµάτων συµµετοχής.
ΜΕΡΑ 2η, «Κρητικός Λόγος», 02-09-2016, Προαύλιο εκκλησίας Αγίου Τίτου, ώρα 8.00µ.μ.
Εκπαιδευτής-εµψυχωτής: Αντώνης Διαµαντής (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, Εκπαιδευτής Θεάτρου)
——————————————————————————————————————
8.00
Το δρώµενο ξεκινά µε την εφαρµογή για παιδιά “της ψηφιακής µαριονέτας και του ψηφιακού Καραγκιόζη” του Εργαστηρίου TUC/MUSIC του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά).
Θεατρικό παιχνίδι από το Brama Theatre, Πολωνία, µε τη Jennifer Grissey.
8.30
Δρώµενα Συλλόγων.
Συμμετέχουν: Σύλλογος Αλατσατιανών Ν.Ηρακλείου, Μικτή Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης (υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου), Λέσχη Ποίησης Ηρακλείου, Παραδοσιακή και Βυζαντινή Χορωδία Ι.Ν Αγίου Τίτου (υπό την διεύθυνση του Ανδ. Γιακουµάκη), Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, Γιώργος Καλογεράκης (συγγραφέας), Κρητική Συµφωνική Ορχήστρα Νέων, Ξενοφών Φλώκος, Μουσείο “Λυχνοστάτης”, Σχολή Θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Λέσχη Κλασσικών Αυτοκινήτων Ηρακλείου, Λέσχη Βέσπας Ηρακλείου, Κου-κλο Θέατρο Κρήτης.
9.30
Απονοµή διπλωµάτων συµµετοχής.
—————————————————————————————————————–
ΜΕΡΑ 3η, ”ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ” Ν. Καζαντζάκη, 03-09-2016, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Ηρακλείου, 8.00µ.μ.
Εκπαιδευτής – εµψυχωτής: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης (Χορευτής-Χορογράφος)
8.00
Το δρώµενο ξεκινά µε την εφαρµογή για παιδιά “της ψηφιακής µαριονέτας και του ψηφιακού Καραγκιόζη” του Εργαστηρίου TUC/MUSIC του
Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά).
Θεατρικό παιχνίδι από το Brama Theatre, Πολωνία, µε τη Jennifer Grissey.
8.30
Δρώµενα Συλλόγων.
Συμμετέχουν: Χοροθεατρική οµάδα «ΕΧΤΑΓΗ», Κ.Ε.Θ.Ε.Α. «Αριάδνη» – Θεατρική οµάδα, «Πυγολαµπίδες» Ομάδα Aerial Yoga (Ρέθυμνο), Θεατρική Οµάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού, Δηµοτικό σχολείο Κωφών – Βαρήκοων Ηρακλείου, Ερασιτεχνική Θεατρική οµάδα «Ατραπός», Πολιτιστικός Σύλλογος Γεργεριανών Ηρακλείου, Θέατρο Δρόµου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Θεατρική Οµάδα Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, «Σχολή Σχέσεων».
9.30
Απονοµή διπλωµάτων συµµετοχής.
—————————————————————————————————————–
ΜΕΡΑ 4η, «Η Γιορτή της Κοινότητας», 04-09-2016, Κηποθέατρο “N. Καζαντζάκης”
7.30μ.μ.
Η εκδήλωση ξεκινά µε µια µεγάλη παρέλαση στην οποία συµµετέχουν όλοι οι σύλλογοι, οµάδες και άτομα που ενεπλάκησαν στα δρώμενα τις προηγούµενες µέρες.
Σημείο αφετηρίας: Λότζια (Δημαρχείο Ηρακλείου), πορεία ως το Κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”.
8.00
Το δρώµενο ξεκινά µε την εφαρµογή για παιδιά “της ψηφιακής µαριονέτας και του ψηφιακού Καραγκιόζη” του Εργαστηρίου TUC/MUSIC του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά).
Θεατρικό παιχνίδι από το Brama Theatre, Πολωνία, µε τη Jennifer Grissey.
8.30
Δρώµενα Συλλόγων.
Συμμετέχουν: Ροδοµηλιά Παιδικός Σταθµός, Θέατρο Δρόµου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Πολιτιστικός & Εκπαιδευτικός Όµιλος “Ερφαλής” και όλοι οι σύλλογοι των προηγούμενων ημερών.
9.30
Απονοµή διπλωµάτων συµµετοχής.