Ποιες αρρώστιες μεταδίδει ο κάδος του πλυντηρίου;

Αν συνηθίζετε να πλένετε τα σας σε χαμηλές θερμοκρασίες, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε μια που πρόσφατη έρευνα μας πληροφορεί, ότι τα επικίνδυνα μικρόβια των ρούχων δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά «ζουν» στον κάδο του πλυντηρίου μέχρι την επόμενη πλύση. 
Άκρως ανησυχητικό  είναι το εύρημα του δρ Τσάρλς Γκέρμπα, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος έκανε εκτενείς  για τα μικρόβια που φιλοξενούνται στα πλυντήρια ρούχων «Εάν γεμίσει κανείς το μόνο με εσώρουχα, θα απελευθερωθούν σχεδόν 100 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια (e.coli) στο – και αν αυτό δεν είναι αρκετά ζεστό, θα απομείνουν στο πλυντήριο και θα μεταδοθούν στα επόμενα ρούχα» λέει χαρακτηριστικά. «Μετρήσεις που κάναμε έδειξαν ότι στο μέσο σλιπάκι υπάρχουν ένα δέκατο του γραμμαρίου κόπρανα, τα οποία μπορεί να φέρουν διάφορα μικρόβια – εκτός από το e.coli, μπορεί επίσης να υπάρχει ιός ηπατίτιδας Α, ιός γαστρεντερίτιδας και ».  

Ποιες αρρώστιες μεταδίδει ο κάδος του πλυντηρίου; πλυντήριο

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η Έκθεση από το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για την Υγιεινή του Σπιτιού η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πλύσιμο των ρούχων στις χαμηλές θερμοκρασίες.  

«Αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθαρό» ανέφερε σε βρετανικές εφημερίδες η καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής του Πανεπιστημίου του υ Σάλι Μπλούμφιλντ.    

Προσοχή στα παιδικά ρούχα  

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το πλύσιμο των βρεφικών και νηπιακών ρούχων, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αυτής της ηλικίας δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί και είναι ευάλωτα σε μικρόβια και ιούς.

Οι παιδίατροι συνιστούν «τα ρούχα των παιδιών έως 2-3 ετών  να πλένονται χωριστά από αυτά των ενηλίκων (γιατί μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια από τα ρούχα των μεγάλων) και σε θερμοκρασίες 60 βαθμών και άνω». Επίσης για την προστασία  της ευαίσθητης παιδικής επιδερμίδας  επιβάλλεται τα παιδικά ρούχα να πλένονται με απορρυπαντικό που έχει βάση το σαπούνι  χωρίς λευκαντικά ή άλλες χημικές καθαριστικές ουσίες.      

Βασική προυπόθεση για  να μην μεταδίδονται τα επικίνδυνα μικρόβια μέσα στο κάδο του πλυντηρίου είναι ο καθαρισμός του τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με καυτό νερό – βάζοντας ένα πρόγραμμα στους 90-95 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα – ώστε να αποβάλλονται η τυχόν μούχλα, βακτήρια και υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.    

Παράλληλα οι νοιυρές θα πρέπει να απλώνουν τα ρούχα στον ήλιο  και όχι στην ά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα».  

Πηγή: http://www.imommy.gr