1- Τι πρέπει να φάμε όλη την ημέρα εκείνη ώστε να μην έχουμε ενοχές για το βράδυ;
- Ξεκινάμε την ημέρα μας με πλούσιο πρωινό δίνοντας έμφαση σε προϊόντα ολικής αλέσεως, άπαχο τυρί ή άπαχα γαλακτοκομικά και φρούτα
- Μπορούμε να έχουμε 2 ελαφριά σνακ μέσα στην ημέρα
(π.χ φρούτα με ξηρούς καρπούς ή άπαχο τυρί με λίγο φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς)ώστε να μετριάσουμε το αίσθημα της πείνας και να μην είμαστε επιρρεπείς σε τσιμπολόγημα γλυκών ή πιο λιπαρών τροφών το βράδυ).
- Το μεσημεριανό να είναι ελαφρύ με έμφαση στα λαχανικά (βραστά , ωμά ή ψητά), άπαχο κρεατικό και λίγο ολικής αλέσεως ψωμί ή παξιμάδι.
- Σημαντική και η ικανοποιητική πρόσληψη νερού για καλή ενυδάτωση του οργανισμού και αποφυγή κατακρατήσεων.
2- Επειδή είναι αργά το δείπνο τι και αν θα πρέπει να προσέξουμε κάτι.
- ελαφριά , συχνά γεύματα ξεκινώντας πάντα την ημέρα με πρωινό, χαμηλά λιπαρά και αρκετό νερό.
- 1 ώρα προ δείπνου ένα μικρό σνακ (π.χ. φρούτο με ξηρούς καρπούς) θα βοηθήσει να μειωθεί η λαιμαργία/τάση τσιμπολογήματος
- 1/2 ώρα προ γεύματος 1 ποτήρι νερό θα βοηθήσει να αισθανόμαστε περισσότερο πλήρεις από την αρχή του γεύματος.
3- Τι επιλέγουμε από τον μπουφέ;
- Έμφαση αρχικά σε λαχανικά ώστε να επιτύχουμε αίσθηση κορεσμού
- Οργανώνουμε την μερίδα στο πιάτο μας ώστε να αποτελείτε κατά:
- 1/3 από λαχανικά,
- 1/3 από κρεατικά (επιλέγουμε άπαχο κομμάτι) και κατά 1/3 από υδατάνθρακα (π.χ ρύζι ή πατάτα ή ζυμαρικά).
- Έτσι έχουμε ένα ισορροπημένο πιάτο και δεν είμαστε επιρρεπείς σε λοιπά ορεκτικά του τραπεζιού.
- Προσοχή: Δεν γεμίζουμε το πιάτο μας πάνω από 2 φορές και δεν συνδυάζουμε διαφορετικές αμυλούχες τροφές (π.χ επιλέγουμε είτε γέμιση με ρύζι , είτε πατάτες, όχι όλα μαζί, προς αποφυγή απότομης αύξησης του γλυκαιμικού φορτίου του γεύματος).
- Το υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, δυσχεραίνει την αφομοίωση των υδατανθράκων με αποτέλεσμα πιο εύκολη εναπόθεση λίπους!
- Αποφεύγουμε να συνοδεύσουμε ψωμοειδή/πιτοειδή και προσπαθούμε συνοδευτικά με το γεύμα να αρκεστούμε σε μία φέτα ψωμί.
4 -Γλυκό ή ποτό;
- Ιδανικά επιλέγουμε ένα από τα 2.
- Εάν επιλέξουμε ποτό καλύτερα μαζί με το φαγητό και πάντα μαζί με 1 ποτήρι νερό, για αποφυγή αφυδάτωσης/κατακρατήσεων.
Προσπαθούμε να μην υπερβάλουμε στην λήψη αλκοόλ καθώς κάτι τέτοιο θα μας
επιβαρύνει με περίσσεια θερμίδων και υδατανθράκων με αποτέλεσμα πιο έυκολη εναπόθεση λίπους.
- Εάν επιλέξουμε να καταναλώσουμε γλυκό αρκούμαστε σε ένα μικρό καλύτερα αμέσως μετά το γεύμα όπου η διαδιακασία της πέψης και η παραγωγή οξέων είναι ήδη σε εξέλιξη προς διάσπαση των συστατικών της τροφής.
Παράλληλα, αποφεύγουμε το ενδεχόμενο απότομης αύξησης της γλυκόζης αίματος, μετά από νηστεία λίγων ωρών, και κατ επέκταση αποφεύγουμε και το ενδεχόμενο ήπιας υπογλυκαιμίας μετά την κατανάλωσή του, που μας οδηγεί σε περαιτέρω τάση για τσιμπολόγημα και μας προδιαθέτει για περισσότερο γλυκό.
5- Τι ποσότητα από αυτά;
- 1-2 μερίδες αλκοόλ χωρίς χυμό/ αναψυκτικό μαζί με το γεύμα και πάντα με αντίστοιχη ποσότητα νερού
- ή 1 μικρό γλυκό μετά το γεύμα (ανάμεσα στα εορταστικά γλυκά προτιμούμε το μελομακάρονο το οποίο περιέχει σαν βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο και σαν βασική πηγή σακχάρων το μέλι).
6- Τι προτείνουμε μετά το ξενύχτι της Πρωτοχρονιάς;
- Εφόσον έχουμε διασκεδάσει μέχρι πρωϊας και έχουμε καταναλώσει παραπάνω αλκοόλ, μία σούπα λαχανικών με κρέας ή κοτόπουλο ή μία μερίδα παραδοσιακού πατσά μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να εφοδιαστεί με απαραίτητες βιταμίνες / ιχνοστοιχεία ώστε να αποτρέψει συμπτώματα όπως: πονοκέφαλος
ή αφυδάτωση , λόγω και της διουρητικής δράσης του αλκοόλ.
- Άλλη εναλλακτική λύση , εφόσον έχουν περάσει 2-3 ώρες μετά το εορταστικό δείπνο είναι να καταναλώσουμε ένα μικρό σνακ που να περιλαμβάνει κεζεϊνουχα τρόφιμα.
Π.χ. λίγο γιαούρτι ή γάλα ή άπαχο λευκό τυρί (αποτελούν πηγές καζεϊνης) μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς και λίγο φρούτο.
Η καζεϊνη είναι ένα αμινοξύ που καθώς έχει την ιδιότητα να αφομοιώνεται αργά από τον οργανισμό, μπορεί να προσφέρει θρεπτικά συστατικά για τις επόμενες ώρες και να βοηθήσει στην επάνοδο των κανονικών βιολογικών ρυθμών.
- Σημαντικό να ξεκινήσει η μέρα μας με ενα καλό πρωινό, με πρωτεϊνη (π.χ άπαχα τυροκομικά/γαλακοκομικά ή αυγά), χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες (φρούτα με φλούδα), προιόντα ολικής αλέσεως και ευεργετικά λιπαρά (π.χ. από ξηρούς καρπούς).
Ο συνδυασμός αυτός θα μας δώσει ενέργεια για αρκετή ώρα και θα μας ενισχύσει με
βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιτ C , κατάλληλες για προώθηση της αποβολής τοξινών αλλά και για τόνωση ενέργειας.
- Αρκετό νερό, μείωση καφεϊνούχων ροφημάτων καθώς προωθούν την διούρηση/αφυδάτωση. Προτιμούμε αφεψήματα βοτάνων με λίγο μέλι το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην αποβολή τοξινών.
- Προσπαθούμε να καταναλώσουμε 4-5 γεύματα συνολικά την επόμενη ημέρα
( πρωινό, 2 μικρά σνακ, 1 κύριο γεύμα με έμφαση σε άπαχη πρωτεϊνη και λαχανικά
και 1 ελαφρύ γεύμα σε μορφή π.χ σαλάτας με άπαχο τυρί).
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημασία της ήπιας άσκησης . Ειδικά την επόμενη του εορταστικού γεύματος, περπάτημα μέτριας έντασης 30-40 λεπτών θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε πιο γρήγορα συνθήκες γρήρορης μεταβολικής επαναρρύθμισης.
Βένια Στιβακτά, Διατροφολόγος