Γιατί τα δόντια και τα ούλα είναι πιο ευαίσθητα κατά την εγκυμοσύνη
Κατά την κύηση λαμβάνουν χώρα ορμονικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν διάφορες λειτουργίες του σώματος. Συνεπώς, οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν και του ιστούς του στόματος. Κατά τη διάρκεια της κύησης τα ούλα παρουσιάζονται συχνά ερεθισμένα και οιδηματώδη, με έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ έχουν και την τάση να αιμορραγούν πιο εύκολα. Άρα, θα μπορούσε κάποιος χαριτολογώντας να πει, πως οι ορμόνες της αυξάνουν τη δική σας ευαισθησία, αλλά και αυτή των ούλων σας. Αυτός είναι και ο λόγος, που η φροντίδα των δοντιών και των ούλων κατά την εγκυμοσύνη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Είμαι έγκυος και στα ούλα μου εμφανίστηκαν μικρά ογκίδια. Να ανησυχώ;
Επίσης, πάνω στα ούλα σας και ανάμεσα στα δόντια σας ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την κύηση κάποια μικρά ογκίδια, τα οποία ονομάζονται επουλίδες. Τα ογκίδια αυτά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ η επιφάνειά τους έχει ελαφρώς κοκκιώδη υφή, μοιάζουν δηλαδή με μικρά κόκκινα μούρα. Η εμφάνιση των ογκιδίων αυτών δεν συνδέεται με κάποια παθολογία και δεν χρειάζεται να σας προκαλέσουν ανησυχία. Οι επουλίδες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εξαφανίζονται αυτόματα μετά τον κάποια στιγμή μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση όμως, που σας ενοχλούν, υπάρχει και η δυνατότητα να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρό σας με τοπική αναισθησία.
Πώς πρέπει να περιποιούμαι τα δόντια μου, όσο είμαι έγκυος;
Ο μεγάλος «εχθρός» της υγείας των δοντιών και των ούλων σας είναι η οδοντική πλάκα. Το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής πλάκας αφαιρείται με το καθημερινό βούρτσισμα (δις ημερησίως) και με τη χρήση οδοντικού νήματος (μία φορά τη μέρα). Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας και τερηδόνας. Η στοματική υγιεινή όμως δεν είναι πλήρης μόνο με αυτά. Ο καθαρισμός των δοντιών και των ούλων από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι αναντικατάστατος και η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί λόγο αναβολής της διαδικασίας αυτής.
Σχετικά πρόσφατα στοιχεία μάλιστα δείχνουν, πως δια της αποτρύγωσης (έτσι ονομάζεται ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο και ο πειρασμός να χρησιμοποιήσω μια τόσο «ιατρική» λέξη, ήταν ακαταμάχητος) επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, επιβεβλημένη, για γυναίκες, που έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης.
Μπορούν κατά την εγκυμοσύνη να γίνουν οδοντιατρικές επεμβάσεις;
Δεν αποκλείεται όμως κατά τη διάρκεια της κύησης, να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για κάποια επέμβαση. Αυτή καθαυτή η κύηση δεν αποτελεί αντένδειξη για τις οδοντιατρικέ επεμβάσεις. Εντούτοις, η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Σε γενικές γραμμές, στην εγκυμοσύνη επεμβάσεις στα ούλα και στα δόντια γίνονται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο ή να προλάβουμε κάποια μόλυνση, που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα. Μάλιστα, αν είναι δυνατό, προτιμούμε να επέμβουμε κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.
Πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την υγεία των δοντιών και των ούλων;
Εξυπακούεται, πως σημαντικό μέρος της σωστής στοματικής υγιεινής, τόσο κατά την κύηση, όσο και εκτός αυτής, είναι η ισορροπημένη διατροφή. Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά (καλύτερα ολικής αλέσεως), γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας σε μετριασμένες ποσότητες, αλλά και πουλερικά. Καλή πρακτική είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση συχνών γευμάτων, που είναι πλούσια σε σάκχαρα, διότι αυτά ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων βλαπτικών για τα δόντια και τα ούλα.
Βρετανοί ψυχολόγοι, τέλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως όσο πιο προσεγμένη οδοντοστοιχία διαθέτει κάποιος, τόσο πιο ελκυστικός και επιτυχημένος θεωρείται από τους συνεργάτες του. Οι προετοιμασίας για το μωράκι, που θα έρθει λοιπόν, αλλά και οι ανησυχίες, που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, δεν είναι λόγος, για να φαίνεστε λιγότερο ελκυστικές και λιγότερο επιτυχημένες!
Πηγή: http://www.mothersblog.gr